БългарияГероите на деня

ДСБ: Някой да понесе отговорност за провала на транспортния проект

Защо е извършено окончателното плащане на над 8 милиона, след като проектът не е бил довършен, питат от партията

Искат от кмета да посочи виновника, канят се да сезират ОЛАФ по казуса

Атанас Атанасов: Не е изключено да става въпрос за корупционна схема и раздаване на комисионни

Транспортният проект на Пловдив е пълен провал и някой трябва да понесе отговорността за това. С тази позиция излязоха пред медиите новият градски лидер на ДСБ Йордан Иванов и зам.-шефът на партията Атанас Атанасов. Според първия, общината не е защитила обществения интерес, като е заплатила неправомерно повече от 8 милиона лева за неработеща система. Това следва да се случи след окончателното въвеждане на всеки елемент от системата в експлоатация и след приемо- предавателен протокол. Очевидно администрацията е счела, че всичко е готово, възприела е работата за свършена и е заплатила сумата. След което не може да предяви никакви претенции към изпълнителя. В момента общината можеше да получава по 81 хиляди лева на ден неустойки за неработещата система в градския транспорт, каза Иванов. Смятаме, че община Пловдив е действала напълно безотговорно при изпълнението на проекта. Общината, в качеството й на Възложител по договора за изграждане, внедряване и поддръжка на система за управление на градския транспорт, не е защитила обществения интерес на пловдивчани, като неправомерно е разплатила 8 154 192. 50 лв. и едновременно с това си е вързала ръцете като е приела работата на изпълнителя, в резултат на което не е потърсила неустойка от фирмата изпълнител на стойност 81 541 лв. на ден за забавата на изпълнението на проекта, допълни той. И вметна, че  от сайта на Агенцията за обществени поръчки се вижда, че на 28 януари от община Пловдив са изпратили информация за изпълнението на договора за изграждане, внедряване и поддръжка на система за управление на градския транспорт, където е упоменала, че договорът е изпълнен в срок, е изпълнен в пълен обем, всички суми са разплатени и във връзка с изпълнение на договора не се дължат суми и не са платени неустойки. А към ден днешен, системата за управление на градския транспорт не функционира.  

Ние питаме защо е извършено окончателното плащане, след като проектът не е бил довършен? Кой е подписал приемо- предавателния протокол и съответно е приел работата за свършена? Вързала ли си е ръцете община Пловдив като е приела цялата работа на фирмата изпълнител и не е претендирала неустойки на стойност 81 541 лв. на ден? Излъгала ли е общината Агенцията за обществени поръчки с информацията, че договорът е изпълнен в пълен обем и срок? Съветваме общината да извади главата си от пясъка и да предяви претенции към изпълнителите, ако трябва и по съдебен ред, каза Йордан Иванов.

Традиция е в България някой да вземе едни пари и да не свърши работа. Българките управници обичат европейските средства, но не обичат европейските правила. Случаят в Пловдив го доказва. Става въпрос за провал за милиони. Кметът трябва публично да излезе и заяви кои са виновните за този провал. Може дори да се търси наказателна отговорност от тях, подчерта Атанас Атанасов. И не скри, че партията му има намерения да предприеме следващи стъпки, ако няма реакция по казуса от страна на общината. Кметът очевидно се опитва да спечели време с оправдания защо не работила системата, тъй като явно са неспособни да се справят с проблема, смята градският лидер на ДСБ. Не е изключено да става въпрос за корупционна схема и раздаване на комисионни. Ние обаче можем да сезираме и ОЛАФ, допълни го Атанас Атанасов.  
 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина