БългарияГероите на деня

БСП депутати за вота на недоверие: Ще дефинира ясно парламентарната опозиция

„С първия вот на недоверие към втория кабинет на Борисов ще се очертае ясно парламентарната опозиция. До момента единствено БСП е последователна в опозиционното си поведение. Това каза на редовна пресконференция в града на тепетата пловдивският народен представител Георги Търновалийски. Той мотивира трите теми, по който ръководството на парламентарната група води консултации с други политически сили. Миналата седмица към предложените от левицата области за здравеопазване, сигурност и демографска политика  от ДПС допълниха и четвърта – за цялостна политика. Според Търновалийски това променя процедурата, защото, ако се внесе вот на недоверие към правителството за цялостна политика, следващата възможност е чак след шест месеца. „Процесите в държавата са твърде динамични, за да се лишим от този механизъм на парламентарната практика”, посочи депутатът. Той припомни подкрепата на ДПС за правителството в сюблимните решения за бюджета и дълга. Предстои да видим дали  ще настъпи промяна в поведението на Движението след отстраняването на Местан, подчерта Георги Търновалийски . Той допусна евентуална подкрепа за вота на недоверие от нечленуващите в група Велизар Енчев и Георги Кадиев.  Засега от Атака не са се отзовали за разговори по предложените от БСП теми, стана ясно от думите му. Във всяка една от областите имаме достатъчно основание да искаме вот на недоверие, изтъкна пловдивският депутат. Той нарече провал политиката на здравния министър, който освен друго се замеси и в скандал с бартер на ваксини. „Затруднен достъп до здравеопазване, разделянето на пакета на допълнителен и основен, с който се разделят хората, продължаващо задлъжняване на държавните лечебни заведения, чиито дългове минават 500 млн. лв, на фона на кадрово обезкървяване на система”, обобщи мотивите бившият заместник-министър на финансите. Той цитира обезпокоителни данни за заявеното намерение на млади лекари, 70-80% от които споделят, че напускат страната. По думите му тревожните факти кореспондират с демографската криза, която навлиза в състояние на драматична катастрофа.

От БСП направихме множество законодателни предложения за стимулиране на младите семейства, за отглеждането на деца, свързани с доходите на физическите лица, но управляващото мнозинство ги отхвърли, припомни Георги Търновалийски. Той посочи, че Румяна Бъчварова не се справя с поста на вътрешен министър и очерта част от мотивите за вот на недоверие по темата „Сигурност”. Разстрели, обири на банки, ръст на битова престъпност, каналджийството процъфтява, а контрабандата се бори с телевизионна реклама, изреди народният представител.

Колегата му в парламента Манол Генов беше категоричен, че политиката, която води Министерство на вътрешните работи, застрашава националната сигурност. Безсилието на министър Бъчварова е очевидно, има дефицит на сигурност, а в малките населени места положението е извън контрол, подчерта той. Левият депутат даде пример  с община Садово, където при пенсиониране на служител на МВР нов не се назначава и така цели села остават без необходимата охрана. Манол Генов акцентира още  върху работата на ДАНС, военното разузнаване и отбраната на страната ни. Той припомни, че проблемът с бежанците се неглижира, оградата по границата ни не се строи, но цената й е нараснала четири пъти, За военно разузнаване се чува, само когато се коментира смяната на началника му, а за Министерство на отбраната фактите от историята на България говорят, че, когато начело на отбраната застане земеделец, Българската армия се закрива, коментира асеновградският народен представител.  

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина