Героите на деня

Без оръжие на Хемус 2010

Министърът на отбраната Аню Ангелов разглежда изтребителя Юрофайтър Тайфун
Министърът на отбраната Аню Ангелов разглежда изтребителя Юрофайтър Тайфун
Забранено е оръжието на откритото днес изложение за отбранителна техника Хемус в Международен панаир Пловдив. От съображения за сигурност, въоръжени посетители в рамките на изложбата няма да бъдат допускани. Ще се проверява и за огнестрелно, и за хладно оръжие, уточниха от пресцентъра на панаира. Хемус стартира успешно, тъй като криза в бранша няма. Българската отбранителна индустрия е изнесла продукция на стойност 140-150 млн. евро през миналата година. Почти същото е било нивото в предкризисната 2008 г., не се наблюдава спад в производството и продажбите.
60 фирми от 12 държави представят новата мода в пушкалата и техниката за отбрана в рамките на изложението. Присъстват световни и европейски лидери като „Сажем“, DCSN, „Локхийд Мартин“ и EADS. Наред с новостите в специалното производство, личи ориентирането към актуални направления като  опазването на околната среда, борбата срещу пиратството, тероризма и наркотрафика, хуманитарни операции при кризи и бедствия. 
„На „Хемус 2010“ българските фирми представят  своите нови разработки за вътрешния и външния пазар. На територията на Международен панаир Пловдив те имат възможност да покажат това, което не могат да покажат на други изложби, затова през всичките дни тук ще има наши представители, за да помогнем на предприятията“, каза заместник-министърът на отбраната Валентин Радев. Те изнасят предимно леко стрелково оръжие и боеприпаси  основно за Северна Африка, включително Алжир и Либия, Централна и Южна Африка, Близкия Изток, Афганистан, Ирак и Индия, поясни Христо Атанасов, и.д. директор на дирекция „Международно контролирана търговия и сигурност“ в министерството на икономиката.
Акцент на Международната конференция „Партньорство, изследвания и технологии за отбраната“ ще бъде публично-частното партньорство и той не е избран случайно, заяви зам.-министър Валентин Радев. Това е свързано с новата политика на МО да се освобождава от несвойствени дейности, от излишно имущество и материални активи, поясни той. Моделът на публично-частното партньорство ще отвори отбранителната индустрия за частни инвеститори, ще даде възможност на  фирми от различни браншове да правят бизнес, свързан със снабдяването на армията. Конференцията ще се проведе на 27 май, а лектори ще бъдат представители на НАТО, на Европейската агенция по отбраната, на министерства и неправителствени организации, български и чуждестранни експерти от областта на военната индустрия, финансите, високите технологии.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина