БългарияГероите на деня

Арх. Веселин Русев: Необходимо е кметът да обединява и свързва хората с ясна визия

Арх . Веселин Русев Русев е роден на 16.03.1970 г. Завършил е средно образование специалност Архитектура в Строителен техникум Пловдив. През 1995г завършва Архитектура в Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия, степен  Магистър, със специализиран профил “Опазване на Архитектурното наследство”. През 1996 г. – професионална  стаж-практика Реставрационна дейност и архитектурно наследство в селище ' Saint Victor la Coste ' в Авиньон , Франция. През 2000 г. основава и работи като  практикуващ архитект в „Арджи Проджектс“. Носител е на международни и национални отличия и премии в областта Архитектура. Женен, живее и работи в Пловдив. Кандидат за общински съветник в листата на МК "Здравко Димитров – Да решаваме заедно".

Г-н Русев, включен сте в листата за общински съветници на коалиция „Здравко Димитров – Да решаваме заедно“. С какво ви спечели неговата личност?

Преди това ме спечели  Пловдив! Важен е за мен не само за това, че тук е живеят и  моето семейство, и моите приятели ! Пловдив, като град с много история и наследство  заслужава голямо внимание  за мен, за нас, за България  и  Европа. Той е град  с огромни и  многобройни предизвикателства. Тук гражданите живеят в несвързани мехурчета с много уязвимост. Районите с ромската общност  имат “невидими стени” с малко взаимодействие с останалата част на града. Има и други уязвими хора в града, малки деца, възрастни и не само спрямо  възрастова категория , но и като съсловия. Гражданите са уязвими  и загубват достойнството си и потенциалът им остава неразкрит. Пловдив   има нужда да се трансформира  по  отношение и съпричастност с Европа. Важно е да се учи от други градове,  да търси  високите постижения в спорта, науката, творчеството, бизнеса и администрацията. За да бъде град с иновативен характер и град на визионери. Но отговорът  ми на въпроса  е, че за да решаваме проблемите на Пловдив  успешно, аргументирано и правилно, се изисква дисциплина, енергия, отдаденост, контакт, отношение и отговорност, която личността г-н Здравко Димитров  притежава. Тези качества  в него не остават скрити . Те са доказани в годините от началото на нашето познанство, което доказва  неговото отношение, постоянство  в  характера и желание за просперитет на града ни! Екипността му е присъща и за това   мотивацията  е обединяваща и ясна: “ Да решаваме заедно“  .

Какви според вас са качествата, които трябва да притежава един общински съветник?

Доказани качества: съдържателност и визионерство, дисциплина и енергия, себеотдаване, контакти  и екипност, отношение и отговорност. Необходимо е много повече от експертност в определени области, необходими са качества, които да  обединяват и свръзват хората с ясна визия и синтез!

Вие сте архитект и имате ясна визия за проблемите в града. Какво ви дразни най-много?

Споменах  „синтез“. Считам ,че работата ни  трябва да е  в рамките на "синтеза", който съдържа в себе си поне  тези четири  основни пункта: Сливане (обединяваща различни групи граждани), Трансформация (променяйки градските пейзажи, така че младите хора да имат причината да останат и да развият  и реализират своите умения), Съживяване (привеждане на материалното и нематериалното наследство в съвременния контекст, а не само като туристическа дестинация) и Релакс (връщане към европейските ценности, добра е  засега културата на "Aйляк", турската дума за  израз за по-спокойнто отношение към живота).

Културата е задължителен елемент в цялостта на четирите пункта. Приоритетът на този елемент  е особено важен, така  както и интересът на живеещите в тази урбанистично-социализирана структура наречена “град”.

Акцентът върху бохемския дух на творчески град са били достатъчни на този етап за Пловдив, но това вече отдавна не е достатъчно. Омаломощават се творческите и артистичните  ценности в града, в  материален и духовен аспект, а това трябва да се промени с решимост и отговорност, използвайки  културата като един  от  инструментите за промяна. 

Като архитект, одобрявате ли префасонирането на Античния театър, което предстои?

Обществото бе взривено от намеренията на местната власт. Съживяването  и социализацията на такъв вид културни ценности  в съвременен контекст се решава  в полза и преди всичко на гражданите на Пловдив и на втори план като туристическа дестинация.

Античният театър трябва да „прозира“ и максимално да присъства визуално. Говоря даже и чисто физически – просто и лесно да се възприема мащаба му от хоризонта на човека. Той е сърцето на Пловдив и ние гражданите, трябва да се събуждаме горди че сме част от това наследство. За мен това е категорично. Опазването  му е също важен въпрос. Да се поучим от прекрасни примери, а не да показваме неразбиране и фалшива експертност. Като макро връзка в контекста  споменавам факта, че Г- н Здравко Димитров и  екипа  споделиха   кръгла маса на темата „Интелигентният град: икономически, екологични и социални измерения” на която своето експертно отношение споделиха уважаваните от мен лектори: председателят на Съюза на икономистите в България – проф. Кръстьо Петков и доц.арх. Веселин Дончев от Институт за местно и регионално развитие. С термина "интелигентен град" се идентифицира този тип устойчиво развитие на градовете, които служат по възможно най-добър начин на своите жители. Тук  в гледната точка  пак  е интегриран синтез : институции, икономика, мобилност, околна среда и управление.

Бяхте и консултант в един от проектантските екипи, които обжалваха конкурса за Втори гребен канал. Тези дни Административният съд в Пловдив отмени решение на РИОСВ Пловдив, с което е прието да не се извършва екологична оценка. Как ще коментирате опитите да бъде променен Общия устройствен план на Пловдив в границите на територията на спортен комплекс "Отдих и култура" и „зеленият дроб“ на града да бъде застроен?

Бях  водещ на проектантския колектив, който бе участник в конкурса за Втори гребен канал и който прерасна в обединението “Гребен канал за Пловдив“. Консултант  на екипа беше арх.Валентин Маринов. По темата е писано неведнъж. Моята позиция е ясна и непроменена. Съхранявахме средата на зоната която попада в защита Натура 2000. Опазването на природата, “зеленият дроб“ е наше задължение. Наситеността на строителни намеси и излишното  харчене на пари е парадокс, който  поражда подозрителна противоречивост.Това обаче природата няма да ни го прости. Грешим, че ще  вземем нещо безвъзмездно от нея.

През септември Камара на архитектите в България организира на Пловдив Архитектурния пленер "По моста", на който вашият проект беше класиран на второ място…

Професионалните организации полагат усилия, но това, което се прави не е достатъчно. Нуждата от  обединение и трансформация и общ синтез  е не  само за града ни, а е отнесено и за професионалните организации. За това бе и  участието ми  в този  пленер,  да изразя своя гражданска позиция, емоции, инспирации и тематични проучвания, даващи възможности за контакт, съединение и връзка между нас  жителите на града. Очакванията ми бяха други, но сега няма да се впускам в подробности. По важно е следното: В града да има общуване. Пловдив има нужда да задържи в града талантите си, личностите си, професионалистите си, а форумите са  изразното им средство и контакт с обществото. Връзката между  организатори, граждани и участници трябва да бъде търсена. Те трябва да общуват свободно  с идеи и концепции, позиции, знания и интереси. Това разбира се не трябва да остане на хартия, а трябва да бъде преоритет за местната власт, за да може идеите ни да са полезни  за нас  самите. Да бъдат  реални!

Девизът на предизборната кампания на Здравко Димитров е „Да решаваме заедно“. Как лично вие бихте го изпълнили със съдържание?

Като архитект  намирам за призвание да изпълвам идеите си със съдържание, форма, структура и естетика. Сега ние трябва да трансформираме и  съживяваме, да сливаме и релаксираме. Да направим този вид „синтез“. Това е личностно  съдържание.

Вярвам, че архитектът е предимно визионер, а не политик. През 2007г. представяхме, заедно с още някои мои колеги България за първи и единствен път на Световно архитектурно биенале във Венеция. Там имаше рекламен слоган със следното съдържание “Архитектурата е политика“. Това  е доказано твърдение, а не  само семиотичен и рекламен приом.  В архитектурата има  от всичко, макар и да не харесвам определения за нея, така както и политическите клишета. „Да решаваме заедно“, е мотивация и призив , а не девиз  и нека   гражданите на Пловдив   решат  ще стане ли  това реално.

Източник: Микс нюз

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Тази личност, която се нарича архитект защо не каже, защо е дадена на дисциплинарната комисия на КАБ.Отнето и е второто място на архитектурния пленер „По моста“ и е задължен да върне наградата.ПОВТОРИЛА е разработка на ИЗВЕСТЕН ЯПОНСКИ АРХИТЕКТ – 100%. Този човек е срам за архитектурната гилдия,а е кандидат за ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина