БългарияГероите на деня

Александър Сиди за бурките: Мини и Мики Маус да си отдъхнат и да се поздравят с Миньоните

Анимационните герои не са ръководители на религиозна общност. Нека да ги оставим на децата и като сериозни хора да правим сериозна политика, заяви един от вносителите предложението

Да, нямаме случаи на носене на бурки, но имаме ли гаранция, че случващото се в Пазарджик няма да се пренесе бързо в Пловдив, питат патриотите

Предложението на патриотите за забрана на бурките в Пловдив ще е основна тема на дебати в следващата общинска сесия на 17 май. Още от днес обаче казусът се завъртя из партийни централи и стана повод не само за политически коментари, но и за обществени такива. По-рано през деня, кметът и лидер на ГЕРБ Иван Тотев заяви, че се притеснява за Мики и Мини Маус, както и за Миньоните. От администрацията се опасяват и за това как наредбата ще третира забулените туристи в Пловдив. Нямаме случаи на носене на бурки, категоричен бе и градоначалникът, и кметът на Източен Николай  Чунчуков. С входираното вече в Общински съвет предложение на ПФ все още не са се запознали представителите на другите групи в местния парламент, но като че ли у тях надделява усещането, че то трябва да бъде подкрепено. Дани Каназирева заяви, че ще излезе с позиция едва когато се събере с колегите си от Съюз за Пловдив и се запознаят с предложената наредба. Социалистите също тепърва ще обсъждат в групата си идеята на Фронта. Аз мога да коментирам като директор на училище. Относно охраната и сигурността на учениците това е положително, въпреки че в предложението има известен популизъм, подчерта пред Под тепето Николай Радев от БСП.

Като несериозни пък определи доводите на кмета за Мики и Мини Маус един от вносителите на предложението- Александър Сиди от ВМРО. Разбирам, че са празници, но наистина не е сериозно да се правят такива коментари. Ако Мики и Мини Маус са ръководители на религиозна общност, най-вероятно ще попаднат под ударите на наредбата, но те не са. Текстът говори за забрана на религиозни аксесоари. Мини и Мики Маус да си отдъхнат и да се поздравят с Миньоните. Нека оставим анимационните герои на децата, а като сериозни хора да правим сериозна политика, подчерта Сиди. Той допълни, че предложението е внесено преди празниците и е разбираемо, че почти никой от старейшините в общинския съвет или от екипа на администрацията не се е запознал с него.

В наредбата има допълнителни текстове извън бурките, които касаят забрана на религиозна агитация из улиците на града от представители на Свидетели на Йехова например, както и популяризиране на масови религиозни събития, които обещават Чудодейното лечение, каквото наскоро имаше в Пловдив. Говорим за една нова наредба, която регулира отношения, които до сега не са регулирани с местен закон, допълни Сиди.

Той се съгласи, че към днешна дата няма случаи на носене на бурки в Пловдив, но попита дали има гаранция, че случващото се в Пазарджик няма да се пренесе и в близкия по-голям град с най-голям етнически квартал. До преди 10-15 години Столипиново беше под влиянието на християнски религиозни течения, днес е под влиянието на исляма. Ситуацията от Пазарджик бързо може да се пренесе и тук, каза общинският съветник от ПФ.

Той обясни, че контролът по отношение на наредбата ще падне върху общинските полицаи, а те от своя страна могат да направят разлика между група забулени туристи, Мини Маус и човек, демонстриращ религиозна принадлежност с даден аксесоар. Те ще може да изискват документи за самоличност от потенциални туристи и разбира се, препоръчително е да бъдат снизходителни към тях. Ние сме убедени в професионализма на органите на реда и нека не ги обиждаме с подобни обяснения за анимационни герои и туристически групи, завърши той.

По повод внесеното предложение, от ПФ организират обществено обсъждане на 11 май, като ако се наложи някои от текстовете в наредбата ще бъдат прецизирани. Събитието ще се проведе в злата на Общински съвет от 17.30ч.  

 

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Избитите и насилени от озверели млади неграмотни цигани старци по селата, това е истннският проблем, а „патриотите“ ни занимават с измисления проблем с някакви бурки, дето няколко безобидни жени от пазарджишкото гето са нахлузили.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина