БългарияГероите на деня

50 бранят природните паркове с „Хубава си моя горо”

Не искаме строежи, а диви таралежи, скандират пловдивчани на Главната

С акапелно изпълнение на „Хубава си моя горо” около 50 пловдивчани се отправиха на протестно шествие срещу унищожаването на Пирин, Рила и Витоша по центъра на града. Това бе и второ гражданско недоволство срещу отношението на държавните институции към природните паркове и инвестиционните намерения за тях. Със скандирания „Не искаме строежи, а диви таралежи”, „Пирин няма да дадем, долу Цеко и Юлен” и „Искаме природа, а не щем бетон” гражданите възроптаха срещу бетонирането и комерсиализирането на планините ни. Някои от природозащитниците дойдоха с будилници, за да дадат знак на управляващите, че времето им изтича. И да призоват хората да се събудят.

Губим търпение от бездействието на екоминистерството и правителството за бъдещето на Пирин, Витоша и Рила и за необходимостта да бъдат върнати за преразглеждане подготвяните нови планове за управление на националните паркове "Пирин" и "Рила" и природен парк "Витоша", обясниха протестиращите.
 
Те припомниха, че са по улиците, тъй като в природен парк "Витоша" незаконно са се разорали площи, залесени от доброволци с фиданки, купени по Оперативна програма "Околна среда". Тези площи учудващо съвпадат с план за разширение на ски съоръженията около Алеко, отменен от Върховния административен съд и Министерство на околната среда и водите. В национален парк "Пирин" се строи лифт извън концесионния договор за ски зона Банско и извън плана за управление на парка, с което една офшорна компания, която не е концесионер, е на път да придобие вещни права во веки веков в изключителна държавна собственост. Проектите на плановете за управление на националните паркове "Пирин", "Рила" и природен парк "Витоша" и режимите, които предвиждат, поставят под заплаха бъдещето на трите защитени територии. Адекватна реакция от институциите, отговорни за тяхното опазване, липсва, алармират природозащитниците.

Те отново заявиха четирите си искания:
 
1. Спиране строежите на Витоша и Пирин ВЕДНАГА!
2. Уволнение на директорите на природен парк "Витоша" и национален парк "Пирин" и другите виновни лица.
3. Връщане на плановете за управление на Витоша, Рила и Пирин за пълна преработка.
4. Държавата да актува всички строежи от концесията в национален парк "Пирин" като държавна собственост, както изисква законът. Това ще спре по-нататъшни продажби от концесионера, както се случи с лифтовете на Шилигарника и Платото.
 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. само така, тези 50 малчугани знаят как да развият туризма в българия, не със ски спорт, състезания, хотелиерство ит.н. като развъдим таралежи хем няма да има змии, хем туроператорите ще се надпреварват да водят туристи да милват таралежите

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина