Добрата новина: EVN няма да увеличава цената на битовата гореща вода за клиентите си в Пловдив

Евала

Това не важи за парното, което ще се плаща по новата цена от 98,03 лв. с ДДС за един мегаватчас

Всички 1200 абонатни станции са били отчетени преди увеличението

Очакват се по две фактури през месец май

Таня Кънева

Въпреки увеличението в цената на топлинната енергия, EVN Топлофикация няма да увеличава цената на битовата гореща вода за клиентите си в Пловдив, това се казва в официално съобщение на дружеството, след публикацията на Под тепето от тази сутрин, че пловдивчани вече плащат с 22 на 100 по-скъпа топла вода и парно.

Във въпросното прессъобщение се дават отговори на поставените в статията въпроси: „колко вече струва топлинната енергията за ползвателите от Пловдив“ и „ дали е в сила промоцията за топла вода, обявена до септември 2017-а за всеки абонат на Топлофикация“:

„Съгласно Решение №Ц-6 от 07.04.2017 на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) еднокомпонентната пределна цена на топлинна енергия с топлоносител гореща вода за клиентите на дружеството в Пловдив от 7 април 2017 г. e 81,69 лв. без ДДС за един мегаватчас. Това е увеличение с 21,84% спрямо цената до 06.04.2017 г., която беше 67,05 лв. без ДДС. С добавен ДДС крайната цена от 7 април 2017 г.е 98,03 лв. при досегашна цена от 80,46 лв. с ДДС/мегаватчас.“

От дружеството декларираха официално, че промоцията за горещата, която започна през  май 2016 г., ще е активна до първоначално обявения срок – 30 септември 2017. Припомняме, че  всички клиенти на EVN Топлофикация в Пловдив, които ползват гореща вода за битови нужди ползват отстъпка от компанията – цената на един кубик гореща вода е лимитирана до 10 лева (с ДДС). В случай, че домакинствата в дадена сграда заплащат регулярно по-малко от 10 лева на кубик гореща вода, техният краен разход ще се запази в периода на кампанията.

От съобщението става ясно, че във връзка със смяна на цената, на 7 април 2017 г е извършен извънреден отчет на абонатните станции в Пловдив, които са 1200 абонатни. Разпределението на енергията в сградите ще бъде извършено съгласно разпоредбите на Наредбата за топлоснабдяването, уверяват от ЕВН.

„Целта е да се гарантира на клиентите, че тяхната консумация за април 2017 г. ще бъде разделена по стара и нова цена. Това налага и издаването на две фактури за април 2017 г. – едната за периода до 6 април 2017 г. включително, а другата – за консумацията по нова цена от 7 април 2017 г. Фактурите ще бъдат изпратени до клиентите през май.“

За по-добра отчетност и сигурност живеещите във всяка сграда могат да предоставят данни от самоотчет към 7 април 2017 г. на индивидуалните разпределителни устройства (ИРУ) по отоплителните тела или топломери и водомерите за топла вода в сградата, в случай че е извършен такъв самоотчет. Данните за самоотчета трябва да са за цялата сграда, а не на отделен имот, и се предават в обслужващата фирма за дялово разпределение.

Накрая от ЕВН напонят, че увеличението на цената на топлинната енергия в Пловдив е в резултат от решение на КЕВР и първо от октомври 2015 г. Настоящата актуализация на цената включва повишената цена на природния газ, по която EVN Топлофикация заплаща на държавния доставчик „Булгаргаз“. EVN Топлофикация заплаща регулярно дължимите суми на „Булгаргаз“ за доставка на природен газ, с цел сигурност на доставките на топлоенергия и топла вода в града.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.