БългарияЕвала

Български символ ще бъде представен в Букурещ

"Лъвът – българският национален символ през епохата на възраждането" ще бъде представен в Националния исторически музей на Румъния в Букурещ

Изложбата е продукция на НБ "Иван Вазов" – Пловдив с автор Александър Гьошев

Експозицията обхваща важни етапи от развитието на националния лъвски символ на българите в различни сфери  през Възраждането – изобразително изкуство, печатна графика, революционна дейност, борба за независимост, литература, книгоразпространение, хералдическа практика и т.н. Тя е фокусирана върху представянето на книжовни паметници и произведения на изкуството по българските земи XVIII – XIX в. и проследява припознаването на лъвския символ от българите като национален през Възраждането.

Авторът – д-р Александър Гьошев е завършил Националната художествена академия по магистърска специалност „Книга и печатна графика“ и е доктор по Изкуствознание и изобразителни изкуства. Автор е на редица художествени албуми /”Пловдив завинаги“, „Пловдивски алманах“…/, илюстрирал е учебници и детски книги, има сценографски постановки в Държавна опера – Стара Загора. Носител е на много награди. Работи като преподавател по графичен дизайн в АМТИИ – Пловдив. Освен в страната, изложбата вече е гостувала в Русия и Чехия, а сега предстои и Румъния.

На откриването се очаква да присъстват служители на българското посолство в Букурещ, директора на Националния исторически музей на Румъния, хора от Министерството на културата в Румъния, дипломати от трети страни, българи живеещи в Румъния, представители на румънския културен елит.
От пловдивска страна изложбата ще бъде представена от екип на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив и автора – Александър Гьошев. Тя ще се състои на 7.11.2016 г. от 17:00 часа. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина