Изпод тепетоМнения

Завинаги пропуснати възможности

Общината няма капацитет да управлява всичко – трябва да допусне гражданите да участват в културата

Множеството напразни обещания водят единствено до загуба на ентусиазъм сред активните хора, които може да напуснат и да не се върнат никога

Теодор Караколев

Помните ли конкурса за преустройство на пространството пред Градския дом на културата? Помните ли, че бившата сграда на БНБ на северния край на Малката Главна- ул. „Райко Даскалов“ щеше да става музей? А, че бившето заведение Калигула на Стълбите на Каменица пък щеше да е Галерия за съвременно изкуство?

Всичко това бяха инициирани, обещани и … нереализирани проекти от Община Пловдив в последните няколко години. И това са само част от грандиозните планове, които не само, че се използват, за отклоняване на вниманието от важни проблеми, а и за които съвсем обективно се харчат публични средства.

Актуалните обещания са за пространството на Детмаг, за което ще се отделят 1 млн. лв за ремонт, за да се превърне в място за култура. За пореден път такова решение се взема от местната власт без обществен дебат, а дори и без експертен дебат – културните оператори, галерии, артисти, музеи и други, които биха били потенциалните наематели на това изложбено пространство бяха изключени от процеса. Прозрачността опира и не само до потенциала на мястото, а и до харченето на публични средства – 1 млн. лева, които на първо четене звучат като изключително завишена сума за едно конструктивно здраво пространство, което, да не забравяме, беше ремонтирано преди по-малко от 2 години – макар и не в цялост.

Проблемен е и казусът с Кино Космос. След като общината обяви нулева година за пространството за 2017-а, тъй като там ще се извършва констурктивно обследване, сега – отново без обществен или експертен дебат – кметът Иван Тотев съобщи, че обследване няма да се прави. И не става ясно поради каква причина в момента там не се случват множество събития, които се случваха и преди това, за каквито постоянно има заявки към града ни. И нямаше ли по-лесно да се приеме безвъзмездният експертен потенциал и ентусиазъм на Колектив Кино Космос?

Акцентът в случая обаче е друг. Не става дума за тази или онази сграда. Проблемът е в липсата на устойчивост в иначе непоклатимата ни местна власт. Единственото изключение е разширяването на квартал Капана и превръщането му в атрактивна дестинация за лежерен туризъм – заведения, барове, фестивали – което е страхотно (но да подчертая – категорично не „квартал на творчески индустрии“ и от гледна точка на „Европейска столица на културата“ – провал на проекта, описан в Апликационната книга). Показателен пример, че когато се води многогодишна устойчива политика, при това с минимална намеса от страна на местната власт, резултатите са налице.

Във всички останали случаи обаче имаме грандиозни обещания, започване на някакви действия – харчене на публичен ресурс и хабене на обществен ентусиазъм – и, без никакви обяснения, прекратяване на всички планове. Така нищо не се случи със споменатите музей в бившата сграда на БНБ, с галерията под Стълбите на Каменица или площада пред ГДК „Борис Христов“.

Но не само – така като грозно петно в момента стоят разкопките на площад „Централен“. Грандиозният и успешно организиран и доведен до победител конкурс показа единствено най-грозното в българската власт – страхотните португалски архитекти бяха изгонени по европейски, с откупуване на проекта, който сега няма да се случи и на 1%. Последните обещания са за смяна на плочките, което май и няма да се случи до 2019 година, както гледаме. Така през година-две ни се обещава и, че Одеонът ще бъде звукоизолиран и ще има активна артистична програма. Но не би. Обещания, които остават само пропуснати възможности, поради никакви действия.

А всичко това би могло да се реши по един лесен начин. Цялата общественост сме напълно наясно, че общинската администрация не може да върши всичко. Просто няма достатъчно хора – без значение дали си представяме, че са качествени или не, мързеливи или не, политически ангажирани или не. При най-добро желание, просто потенциалът на Пловдив е огромен.

Лесният начин да се случи всичко това е потенциалът на гражданите, на индивидуалностите и групите хора от Пловдив – а и извън Пловдив – да управляват всички тези пространства, идеи и проекти. Община Пловдив има пълната власт да организира начин тези идеи да се реализират с граждански потенциал, при това без да се харчат и огромни – или изобщо да се харчат – публични средства. Включете независими организации и поканете хора при проучването на Детмаг. Отключете Кино Космос. Дайте Гарнизонна фурна. Не гонете талантливите и амбициозни млади хора, защото има опасност те никога да не се върнат.

 

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

  1. Не може повече пловдивското ГРАЖДАНСТВО да страдае лишено от най-елементарни потребности, удобства, благинки, хубавини и радости: след като ето имаме възможност да КОЛОДРУМИМ на воля, докога ще търпим да не ни бъде харизано теренче и финансиране от АМзаБГ за ХИПОДРУМ, където сутрин да тупуркаме с магаренцата? А? Кмете наш, ИМПЕРИАЛисте, до Гребния бе, из горичките, стига с тоа Царски Остров!

  2. „Грандиозният и успешно организиран и доведен до победител конкурс…“ СИ БЕШЕ НЕЗАКОНЕН, ОБЯВЕН ОТ НЕПРАВОСПОСОБНАТА АГИТКА. ПОДЛА ДАЛАВЕРА ЗА ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ НА ОРТАШКИ УЧАСТНИЦИ ПРИ ОТСТРАНЯВАНЕ НА МЕСТНИТЕ МАЙСТОРИ. С КАПАК 100,000 СТОТЕ БОНА БАКШИШ ПОДАРаК ЗА „АВТОРСКИ ПРАВА“ КОИТО СА СИ УРЕДЕНИ СЪС САМОТО КОНКУРСНО УЧАСТИЕ „ГЛАСУВАНИ“ ОТ СЪВЕТА.

  3. 1. Добре е, че (членоразделно и без Капанска Ванилия) поддържаш съвестите (?!?) БУДНИ. 2. Погрешно си въобразяваш, че УЛИЦАТА следва да бъде овластена за Решенията, понеже 3. „ГРАЖДАНСКА“ инициатива, квота и т. н. се превърна в МРЪСНА ДУМА, така позира шайката мераклии да чопнат теренче УЖ ЗА „оперета“ 4. Стига с байряка КУЛТУРИЗаМ – я малко по-делови! 5. danbg.com/wp/?page_id=378

  4. Моля кандидатствайте за книгата на Гинес. Ще вземете приза обезателно!!!! Три въшливи лисици струващи 4 милиона. Това трябва да са най скъпите животни на планетата. Безкрупулни, алчни изроди!!!

  5. И за зоопарка, свършиха парите за крадене. Чакаме следващия транш. И естествено си бършем ръцете с хората, протестиращи срещу непрозрачната практика на общината да си отклонява бюджетни пари без обяснение

  6. kakvo stava s zooparka, daite qsnota, 4e dosta vreme mina ,a nqkak se izplazgva otgovora na tozi vapros INFORMIRAITE NI MOLQ ,KATO EDNA DOBRA MEDIQ , KOQTO RABOTI V INTERES NA GRAJDANITE ,KOITO SE NADQVAT DA RAZBERAT , AKO POLU4A JELANIQ OTGOVOR VI BLAGODARQ NADEJDA OT PLOVDIV

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина