Изпод тепетоМнения

Вежди Рашидов замълча за Небет тепе

Започва укрепването и реставрацията на гробницата в Старосел до няколко дни, дейностите струват 360 хиляди

Ремонта на театъра ще продължи около година, прави се на два етапа

Вежди Рашидов към Кръстю Кръстев: Парите идват, ремонтът почваМинистърът на културата Вежди Рашидов пристигна днес в Пловдив, за да се включи в дискусията  "Българската изложба в Лувъра – нови възможности за реклама на страната и за културно исторически туризъм". Преди нея той отговори на въпроси за Небет тепе, като с думите си на практика запази мълчание по един от най-важните казуси за Пловдив. Макар да съм запознат до някъде, въпроси не бива да се задават към мен, а към археолозите и хората, които са добре запознати с материята. Един министър не може да казва кули ли да има или да няма, обясни той и допълни, че не може да проектира, нито пък може да направи нещо повече, освен това, което правят експертите и проектантите. Така въпросът за онова, което ще се пръкне на сакралното за Пловдив място и позицията на институциите в тази ситуация отново остава отворен.  

Добрата новина от днес е, че са осигурени парите за ремонта на театъра. 4,2 милиона ще отпусне държавата на два транша, тъй като реконструкцията на изгорелия салон ще се прави на два етапа. Оф, най-накрая, прекръсти се след разговор с министъра директорът на театъра Кръстю Кръстев. Очаква се дейностите да стартират през септември и да продължат около година, като много вероятно е Сцена на кръстопът 2016 да се играе на нова сцена. Аз по-скоро питам защо не е направен вече, но както и да е, отправи въпрос към кабинета Орешарски Вежди Рашидов. Парите ще дойдат, част от тях ще са бюджета на министерството, ще се поискат и от централния бюджет.  Макар и да е трудна сума за бедното ни министерство, Пловдив е приоритет и няма да има повече забавяния, обеща министърът.  

Започва и работа по укрепването и реставрацията на гробницата в Старосел, за което са отделени 360 000 лева. Рашидов сподели, че това е важна част от концепцията на Пловдив за културна столица на Европа, за да може след като хората попеят и посвирят да се качат до горе до и да видят гробницата.

Рашидов дойде на дискусията в Дома на културата от болница. Той страда от тежък синузит. Ужас е, главата ми ще се пръсне, оплака се пред гостите на събитието министърът. Култура и туризъм са две неразривни неща. Българите сме загубени хора- лежим върху три култури и не ги показваме. Всичко остава полуфабрикат. Никой не ни знае, защото сме хора с комплекси. Сега обаче ще ни научат с изложбата в Лувъра.Това е историческо събитие, подчерта Рашидов. Там ще бъдат показани 1628 уникални артефакти, които светът ще види за първи път. Вежди добави, че изложбата в Лувъра ще струва седем пъти по-малко от скандалното лого на България. Обеща още, че част от изложените в сърцето на Париж неща ще дойдат и в Пловдив в периода до 2019-та, като и ще има изнесени изложби от Лувара под тепетата. Очаква се музеят да гостува с египетско изкуство.   

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина