Изпод тепетоМнения

Прерязаха лентата на завода на Осрам със златни ножици

Ключовият фактор за немската инвестиция край Пловдив е разположението на града

Вицепремиерът Томислав Дончев: Това не е просто фабрика, а завод за светлина

Първият завод на немския гигант Осрам отвори официално врати днес. 12 месеца строителни дейности. 50 милиона лева инвестиции. 500 служители и очаквания за наемане на още 400 души до средата на другата година. Високотехнологично производство на площ от  16 хиляди квадратни метра. Това бяха част от цифрите, които изнесоха домакините на церемонията по откриването на предприятието днес. Не просто фабрика, а завод за светлина, влезе емоционално в словото си вицепремиерът Томислав Дончев и поздрави инвеститорите. Като отбеляза, че лентата ще бъде прерязана със светещи ножици. Те не светеха, но бляскаха в златисто.

Главният технически директор на Осрам Стефан Капман разясни пред гостите, че фирмата има близо 110 –годишна история, но в момента се намира в период на много голяма трансформация, знак за която е и заводът в Пловдив. От традиционна ставаме високотехнологична компания и това, което виждате тук, е доказателство за това. Тук ще произвеждаме съвременни електронни компоненти за умни сгради. Осрам днес става малко повече българска компания, каза Стефан Капман. На Карловско шосе немското дружество ще прави LED компоненти и традиционни осветителни тела за европейския пазар. Капман заяви, че ключов фактор за избора на Осрам да инвестира в Пловдив е централното местоположение на града, което осигурява пряк достъп до всички големи транспортни коридори.

Това тук е ключова стъпка при свързването на производството с идеите за развитие на нашата компания, заяви главният изпълнителен директор на Осрам Мариус Зигнер.

Да, Пловдив е индустриалното сърце на България. С такъв инвеститор вдигаме нивото на разпознаваемост не само на региона, но и на цялата страна. Очевидно бизнес климатът тук е добър, доволен от новото предприятие, макар и на територията на община Марица, бе кметът Иван Тотев.

Много светлина има тук. Това казваме и на инвеститорите в България, че онази светлина, която виждат в края на тунела, не е на задаващ се насреща влак, каза на микрофон на свой ред Стамен Янев от Българската агенция за инвестиции.

Преди две години амбициозен екип на Осрам дойде при мен и заяви, че иска да инвестира. Попитаха ме, дали могат да ми се обадят, ако има проблем или някой им пречи. Е, нито един път не ми се обадиха. Горд съм от всяка една инвестиция, особено в производство. И особено, ако то е високотехнологично. Надявам се и институциите, и качеството на управление, и законите бъдат високотехнологични, каза вицепремиерът Томислав Дончев. И пожела добри заплати в новото предприятие, тъй като освен машините, важни са и хората.

Ние сме привлекателен работодател, тъй като брандът ни е разпознаваем, подкрепяме образованието и обучението на персонала, както и здравеопазването в екипа си. Трудно е да говорим за средна стойност на заплатите, защото  имаме много различни позиции. Със сигурност е над средното ниво за Пловдив и региона, отбеляза Стефан Капман.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина