Изпод тепетоМнения

Община Пловдив продава сградите културни ценности. Това може да бъде добра новина

Общината може да бъде свързващо звено, което да осигури експертност и прозрачност

Ако наистина прояви грижа, общината може да постигне добри резултати и без да е собственик

Теодор Караколев

Целта на концепцията за опазването на културното наследство е ценните сгради да бъдат запазени за поколенията. Смятам, че няма спор около това. Целта не е те да носят приходи или пък да бъде забранено да носят приходи. Целта не е те да са общинска собственост, държавна собственост или някаква друга. Целта е единствено те да бъдат запазени в автентичен вид и да са достъпни за наслаждение или изучаване.

Следователно новината, че Община Пловдив продава част от сградите, регистрирани като културни ценности, които са нейна собственост, не е лоша сама по себе си. Важният въпрос е как те ще бъдат опазвани. Това е нещо, около което, вярвам, могат да се обединят всички.

Кметът Иван Тотев бе много прав в едно свое изказване – Община Пловдив притежава много сгради и няма как да бъде най-добрият собственик, що се отнася до грижата за културното наследство. Нужен е огромен апарат, свързан с много средства, които общинската администрация не винаги има – както що се отнася до заплати на служители, така и за ремонт на самите сгради. Съвсем отделен е и въпросът как ще бъдат използвани тези сгради. Обикновено частните собственици имат повече и по-разнообразни идеи как дадена сграда може да се ползва – повече, отколкото ако идват само от едно място: общинската администрация.

Защо това е важно? Защото няма смисъл от една сграда, културна ценност (а това важи и за обикновените), ако тя стои празна, пуста, без дейност, функция и посетители. Били те и просто живущи. Грижите за една сграда са добри тогава, когато тя се обитава, когато е жива. Това е целта на архитектурата по начало.

Както община Пловдив не може да бъде добър собственик, така и наблюдаваме не един и два случая, в които частните собственици не са на нивото на културните ценности, които притежават. Това не може и не бива да се отрича.

Целия текст четете в Kapana.bg

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Глобата за унищожаване на паметник на културата вече е само 5 хил. лева.
    Схемата е повече от ясна.

  2. „Кметът Иван Тотев бе много прав в едно свое изказване – Община Пловдив притежава много сгради и няма как да бъде най-добрият собственик, що се отнася до грижата за културното наследство.“ АБДИКИРАНЕТО ОТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА КЪМ СТАРИНИТЕ ТАКА КАКТО УНИЩОЖАВАНЕТО НА НИПК ОЗНАЧАВА КРАЙ. ТОЧКА. БЕШЕ. КАК „ОБОБЩЕСТВЯВАШЕ“ МИЛИЯТ НАЧО ДИКТАТУРАТА, ЕЙ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина