Изпод тепетоМнения

Няма да има нова концесия на Археологическия подлез

След изтичането на договора обектът ще се стопанисва от Общината

Причината – режимите на опазване при кандидатстването пред ЮНЕСКО

Таня Грозданова

Концесията на Археологическия подлез до Понеделник пазара няма да бъде подновена след изтичането и през лятото на идната година. Това става ясно от изявление на кмета на Пловдив Иван Тотев по повод процедурата по кандидатстване пред ЮНЕСКО за вписване на мозаечното наследство на Пловдив.  

„От днес в града идва комисия от Министерство на културата, която трябва да определи границите на Голямата базилика. Това е част от процедурната документация за ЮНЕСКО. Там на този етап се разглежда подробно документалната част, какви са границите и режимите за опазване. Всичко това трябва да влезе като описание. Още не се занимават със самите мозайки. Проучват режимите, дали гарантират опазването на обекта в годините. Понеже кандидатстваме с комплект от Малката и Голямата базилики, и къща Ейрене – там задължително поемаме ангажимент след изтичане на концесията лятото да остане общинска,“ поясни кметът процедурите, които следват. Той уточни, че сграда Ейрене, разположена в подлеза, няма и не може повече да се дава на концесия и това е задължително условие.

Припомняме, че перистилна сграда „Ейрене“ е антична жилищна постройка с добре запазени подови мозайки, построена през средата на III в. във Филипопол. Проучената част на комплекса е около 668 кв.м, от които 160 кв.м изящни мозайки. Сградата е експонирана в подлез „Археологически” и е основна част от културен комплекс „Тракарт“ на художника Жорж Трак.

Комисията от Министерство на културата ще работи на терен до петък. Експертите трябва да разгледат отново границите на обектите и режимите им, за да ги опише и да бъдат част от апликацията пред ЮНЕСКО.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Доста време вече в смотан сайт ПодАльошата се забелязва и ОТКРОЯВА името на журналистката ТАНЯ ГРОЗДАНОВА която за разлика от другите г-ци на Иво третира и разследва и докладва въпроси НАД ДРЕБНОТЕМИЕТО на крафт-бира-тиквеник-капана. Време й е вече да застане самостоятелно -или в рамката на свястна страница като РЕДУТА.БГ на Тони Филипов, д-р (до ония двете СуперСтарс Л. Русева и В. Седларска от СливЯн)- за да се реализира максимално.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина