Изпод тепетоМнения

Какво ще се случва със „Западен“, Централна гара и „Гладно поле“?

За 2 години, трите пловдивски зони ще променят облика и инфраструктурата си, поглъщайки 80 милиона лева

Изграждат високотехнологичен център в "Гладно поле"

Предвижда се бул. "Васил Априлов" да минава под Централна гара

Както по-рано днес ви съобщихме, Пловдив е първият град в страната, който започва работа по програмата „Региони в растеж“. По нея ще се облагородят 3 градски зони, които са район „Западен“, районът на Централна гара и "Гладно поле".

Първата градска част е зона със социално значение, а именно район „Западен“, като облагородяването на площта ще обхване терена от моста на Панаира до моста на Адата, както и булевардите „Марица“, „6-ти септември“ и ще достигне до „Княгиня Мария Луиза“. Това е най-обширната от трите зони и всеки квадратен метър ще попадне под работата на някоя от институциите, обеща Иван Тотев.

В района ще бъдат премахнати паветата по бул. „Марица“ и ще бъде изградена асфалтова настилка. Ще се ремонтират малки улици и тротоари, както и местата за пешеходците по булевардите. Ще бъдат премахнати и гаражните клетки, за да могат да се изградят парко места. Междублоковите паркове и пространства ще бъдат озеленени, като ще бъдат изградени спортни и детски площадки. На основен ремонт ще бъдат подложени  „Любен Каравелов“, ЦДГ „Снежанка“, ЦДГ „Перуника“, ДЯ „Детски смях“, а от същите услуги ще се възползва и Кризисния център за жени, като всички сгради ще бъдат санирани и ще се ремонтират прилежащите им дворни места.

Районът на Централна гара също ще бъде обновен, но не частично, а напълно. Поради различните източници на финансиране, ремонтите дейности там ще бъдат значителни, макар и да се намират на малка площ. Предвижда се бул. „Васил Априлов“ да минава под самата гара, а на ремонт ще бъде подложен бул. „Христо Ботев“, като за него се предвижда обновяване на тротоарите и уличното осветление.

Една от особено актуалните теми е бъдещето на "Гладно поле", което днес бе предначертано поне до известна степен. Предвижда се това да бъде зона с изключително висока икономическа активност, като в нея се включва площта на Метро и Мол „Галерия“. Към момента има издадено разрешително за строеж на бъдеща бизнес сграда в района, но това няма да е единственото направление, по което ще се работи за "Гладно поле". Науката и образованието също ще успеят да се поместят в зоната, като за целта ще бъде изграден специален високотехнологичен център, от който ще могат да се възползват студенти и специалисти в направленията „Автоматика и електроника“ и „Хранителни технологии“. Ще бъде изградена и градска галерия, която да показва различни експонати на пловдивчани и гостите на града.

9 мил. лева ще се харчат само за изграждането на уличната мрежа в "Гладно поле", а освен нея се предвижда изграждането на газификация и топлофикация. На ул. „Богомил“ ще бъдат изградени социални домове, а близо до тях, на същата улица ще бъде изградена и детска градина. Пространството ще бъде озеленено, а освен това се предвижда и изграждането на голям парк за отдих.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Прекарването на В. Априлов под гарата означава ограмна рампа, която ще стесни булеварда до колелото, ще прекъсне пешеходното преминаване и ще доведе до поредните задръствания. И ще струва поне 100-150 милиона, което обяснява и мераците на Тотев.

  2. Явно на кмета му е фикс идея да изкърти къде-що има паваж из града…Жалко. Вместо вечер камък, който да нареди както се правяи на Запад, асфалтира и масово му пляскат,… няма да се изказвам.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина