Изпод тепетоМнения

EVN България става партньор на проекта Епископската базилика на Филипопол

Енергоразпределителното дружество дарява 120 хиляди лева за детска площадка край бъдещия музеен комплекс

Американският посланик Ерик Рубин, председателят на Борда на директорите на Фондация „Америка за България“ Крис Матлън и председателят на Съвета на директорите на EVN България Робърт Дик правят първа копка на площадката на 26 септември

Стартира и кампанията „Подари си птица”, всеки ще може да „осинови” едно от мозаечните изображения  

Проектът Епископската базилика на Филипопол си има нов ключов партньор, след Община Пловдив и Фондация „Америка за България”. EVN България прегръща каузата, като енергоразпределителното дружество се ангажира с изграждането на детска площадка край бъдещия музеен комплекс. На 26 септември ще бъде направена първа копка на съоръжение за най-малките на стойност 120 000 лева, дарени от компанията. Гости на събитието ще са кметът на Община Пловдив, инж. Иван Тотев, посланикът на САЩ, Н.Пр. Ерик Рубин, председателят на Борда на директорите на Фондация „Америка за България“, Крис Матлън и председателят на Съвета на директорите на EVN България, Робърт Дик.

В същия ден, активните граждани и бизнеса на Пловдив, които обединяват усилия в сдружение „Приятели на Базиликата“, ще дадат начало на кампания „Подари си птица“. Всеки може да избере измежду близо 100 мозайки на птици, за които да се грижи като дари 5 000 лева. Със събраните средства „Приятелите на Базиликата“ ще подпомагат дейността на музейния комплекс на Базиликата, който ще отвори врати през есента на 2019. 

Културното наследство е гордост, но и отговорност на всички. Епископската базилика на Филипопол – най-големият раннохристиянски храм, открит в България, е важна част както от националното, така и от световното историческо богатство. Община Пловдив и Фондация „Америка за България“ са основни инвеститори в нейната реставрация, всеки от които допринася над 8 млн. лева за проекта, но за да бъде Базиликата съхранена за идните поколения и за да стане жива част от града, всеки принос е важен – и на бизнеса, и на гражданите. Така например, от началото на проекта през 2015 г. до сега, стотици доброволци са помогнали за разкриването и съхранението на мозайките от Базиликата.

Чрез иновативен дизайн, интерактивни експонати, технологично подпомогнати исторически възстановки и разнообразни дейности, за бъдещите посетителите на музейния комплекс ще оживеят духът на древен Пловдив и неговото богато мозаечно наследство. С концепцията и изложбения дизайн на комплекса се заема престижното нюйоркско студио Lee H. Skolnick Architecture + Design Partnership, което проектира и най-големия детски научен музей на Балканите – Музейко.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Мозайката си е бива. Въпреки, че под нея и от страната на пазара има извадени на повърхбостта останки от античността, с много по-висока стойност. Но нали трябва да се даде лице на католическата църква, няма само Джанията на Джумаята да е в топ 10. Кат са казали Американците, че XV век е с особена важност , няма да се проривим я!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина