Изпод тепетоМнения

Да живееш в хилядолетна археология на пъпа на най-стария жив град в Европа (СНИМКИ)

Мургав аристократ спи до обяд в един от най-скъпите имоти в Пловдив

В имот за милиони евро в сърцето на Пловдив живеят несретници. Изпаднали мъже от 21 век стават пътници във времето, заспивайки върху каменни възглавници на хиляди години. На снимките, които репортер на Под тепето направи днес около 11 часа, виждате щастливец с адресна регистрация площад  „Централен“.

Мургавелкото живее на пъпа на най-стария жив град в Европа и подобава на аристократ с такъв имот спи до обяд. На зелената му морава има настанени и дузина котки, които обитават съвременни кашони и ръждива тръба.

Докато Община Пловдив преговаря със собствениците на земята около Централна поща и нито една от двете страни не се ползва от благините ѝ, то пътешествениците във времето си взимат своето.   

Припомняме, че през 2004-а година, въпросният имот от над 5.6 дка беше продаден с решение на Общинския съвет – Пловдив, по време на мандата на д-р Иван Чомаков, на фирма "Младост Алфа" ЕООД. Тя е 100% собственост на "Банк Аустрия Кредитантщалт лизинг ГМБХ". Сделката бе сключена за 1,2 млн. лв, с договореност, че инвеститора ще експонира археологията в приземен етаж на сграда, която да построи на парцела. Това така и не се случи, а в последствие първоначалните купувачи го препродават. Обява за имота, който е част Римския форум на древния град, се появи през  2014-а в сайта Bulgarian properties.  

Към днешна дата се твърди, че Община Пловдив води преговори със собствениците, за да си върне поне част от парцела. Поканата за тези преговори е дошла от дружеството „Младост Алфа”, които имат идеен инвестиционен проект за изграждане на културно-информационен и търговски център Форум с близо 28 хиляди квадратни метра разгъната площ, с експозиция на археологическите останки от античния градски форум. Според собствениците на фирмата, справедливата пазарна цена на парцела е 4 109 700 евро.  След преговорите цената е стигнала до 2,2 милиона евро без ДДС. Търси се възможност това да стане за няколко бюджетни години.  

„Това е много хубав имот, който трябва да бъде на общината, за да се впише в проекта за площад Централен. Но не на всяка цена,“  коментира пред журналисти преди няколко месеца  кметът Иван Тотев.

На този етап е ясно, че нито Общината, нито собствениците се грижат за апетитното парче земя и археология. И няма как то да бъде приобщено към предстоящите ремонтни дейности на площада преди 2019-а г. Засега там остават мургавите аристократи и техните котараци. Те могат да си го позволят…

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Тотев и Чомаков заедно в нови проекти със стари архитекти от времето на продажбата
    Те ще се разберат , но всички пловдивчани ще платят сметката

  2. Имотът на Каменица по-скъп от тоя, ама кметския брат го плати без да се замисли… частна инвестиция баце, не кат държавната, дет не става на всяка цена…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина