Изпод тепетоМнения

Две международни конференции открива Пловдивският университет

Катедра „Теология“ в ПУ и РИМ – Пловдив организират  Международна конференция за съвременната святост

Филологическият факултет провежда международния научен форум  „Паисиеви четения 2017“

Катедра „Теология“ към Философско-историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ съвместно с Регионалния исторически музей (РИМ) – Пловдив откриват утре, 9 ноември, от 10:00 ч. Международната научна конференция на тема „Съвременната святост: история, образи, символи, практики“.  Форумът се провежда ще се проведе в зала „Съединение“ на РИМ – Пловдив, пл. „Съединение“ №1, и ще продължи два дни – 9 и 10 ноември.

В международната конференция ще вземат участие преподаватели от различни хуманитарни специалности в страната и научни работници от чужбина: Русия, Гърция, Сърбия, Полша, Италия. Чуждестранните гости, богослови, историци, хуманитаристи и др. ще представят своите проучвания в секциите: „История на светостта“: „Образи на светостта“, „Символи на светостта“, „Практики на светостта“ и „Философски и антропологични аспекти на светостта“.

Конференцията се организира с финансовото съдействие на Фонд „Научни изследвания“ – ПМНФ 01/44 от 23 октомври 2017 г.

Утре, 9 ноември, също от 10:00 ч., в 6-а аудитория на Ректората на Пловдивския университе се открива и Международната научна конференция „Паисиеви четения 2017“ на Филологическия факултет. Мотото тази година е „Безпокойства на хуманизма: филологията – застрашена, необходима, неотстранима“, а форумът ще продължи и утре – 10 ноември.

Престижната научна конференция ежегодно събира учени от цял свят. Тази година също не е изключение – ще се включат 158 участници, от които над 20 са докторанти. Те са представители на 34 образователни и научни институции: 10 български университета, 2 института на БАН, 1 гимназия, 20 чужди университета   и 1 чуждестранен институт („Максим Горки“). Официалното откриване утре ще бъде с приветствени слова на ректора на ПУ „Паисий Хилендарски“ – проф. д-р Запрян Козлуджов, декана на Филологическия факултет проф. д.ф.н Вера Маровска и доц. д-р Жоржета Чолакова отговорен редактор на сборника с научни трудове от миналогодишното издание на конференцията.

След официалния старт на „Паисиеви четения 2017“ ще се проведе тържествена церемония за присъждане на почетното звание „Doctor honoris causa“ на изтъкнатият елинист проф д-р Стойна Пороманска. Удостояването е заради нейните заслуги за създаваненето, развитието, утвърждаването и престижа на специалностите с новогръцки език в ПУ „Паисий Хилендарски“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина