Изпод тепетоМнения

Американец учи пловдивчани на изкуството на парагравирането

Малки и големи изработиха своите първи гравирани яйца в Етнографския музей с помощта на Брайън Бейти

Паулина Александрова

Демонстрация на парагравиране  се проведе днес в Етнографския музей. Американският художник Брайън Бейти разкри как изработва своите нестандартни шедьоври. За да могат хората да се докоснат до изкуството на парагравирането, Бейти бе подготвил три кори с яйца, като така даде възможност на всеки, който пожелае, да се научи да гравира. Десетки хванаха в ръката си инструмента, наречен парагравьор. С помощта и напътствията на Бейти хора от всякакви възрасти си гравираха по едно яйце, което художникът им подари за спомен, а за да запази момента за себе си, реши да застане от другата страна на апарата и да запечата усмихнатите лица на новите майстори. Имаше и такива ентусиасти, които си бяха донесли яйца от вкъщи. Тъй като те бяха с тъмен цвят, Бейти разкри още един интересен похват – показа как се гравира, като се сваля само горния слой на черупката и така се образуват красиви рисунки. На същия принцип художникът рисува красивите черни яйца от Ему. Пред погледите на хората Брайън Бейти демонстрира и как се гравират красивите яйца на щраус.

Изобретател на парагравьора е зъболекарят Лу Дженсън. Използваме същите накрайници, с които работят и зъболекарите. Дори полирането на яйцата се извършва по начина, по който се полират и пломбите, разкри Бейти. Парагравьорът работи на същия принцип, както и зъболекарските машинки, разликата е само в това, че се използва течно масло за смазка на накрайниците.  Това бе и причината в двора на Етнографския музей да замирише на зъболекарски кабинет.

Освен демонстрацията на парагравиране, Бейти показа и най-новите си творения, дървото за които бе взел от Велинград преди броени дни.

Изложбата "Американски импресии" на Брайън Бейти ще бъде експонирана до 30 октомври в Етнографския музей. Освен красивите резбовани яйца, в нея ще можете да видите колекция от бижута с инкрустирани полускъпоценни камъни, къщички и кратуни, изработени с помощта на парагравьора.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина