БългарияГрадътИзбориКриминалеНовиниРазследванеТемида

В района на Апелативна прокуратура – Пловдив има 9 досъдебните производства за изборите

С цел създаване на организация за гарантиране на политическите права на гражданите и за законосъобразно провеждане на изборите на 29.10.2023 г.  за общински съветници и за кметове, както и за осигуряване на бърза и адекватна реакция срещу престъпления, свързани с изборния процес, със съвместна заповед на и.ф. главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев през м. септември 2023 г. бе създадено Национално междуведомствено звено.

Звеното, което се ръководи от Мария Павлова, заместник главен прокурор при ВКП, действа от деня на откриване на предизборната кампания и ще приключи своята работа 30 дни след официалното обявяване от ЦИК на окончателните изборни резултати.

Във Върховна касационна прокуратура (ВКП) се обобщава постъпилата от прокуратурите в страната информация за образуваните преписки и досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите.

До 15,00 часа на 29.10.2023 г. са образувани 157 досъдебни производства. В качеството на обвиняеми са привлечени 17 лица.

По апелативни райони досъдебните производства, свързани с вота, са разпределени, както следва: АП-София – 61; АП-Бургас – 44; АП-Пловдив – 9; АП-Варна – 36; АП-Велико Търново – 7. Продължава работата и по други сигнали, по част от които е възможно да се образуват нови досъдебни производства.

Постановена е осъдителна присъда за жена от с. Николаево, обл. Плевен, за престъпление по чл. 167, ал.2 от НК – купуване на гласове. Тя е лишена и от право да заема определена държавна или обществена длъжност (изборна длъжност) за срок от  три години.

По образуваните досъдебни производства са извършени множество действия по разследването, анализират се доказателствата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина