БългарияВластМненияНовини

Служебният премиер: Състоянието на финансите на държавата е стабилно

Гълъб Донев отрече всички опасения на финансовия си министър

Състоянието на финансите на държавата е стабилно, няма опасност за валутния борд, за курса на лева към еврото, за това доходите и пенсиите да не се изплащат. Това обяви в интервю пред „Нова телевизия“ служебният премиер Гълъб Донев. През седмицата в една медия излезе непубличен доклад на финансовия министър Росиза Велоква с редица притеснения за финансите на държавата, които после тя самата не отрече на извънреден брифинг, припомня Дневник.

Служебното правителство прави всичко възможно всички плащания да се правят в съответните срокове. Няма опасност да изпаднем и в дългова криза, защото служебното правителство прави всичко възможно да се повиши събираемостта на данъците, за януари и февруари са събрани с 1.3 млрд. лв. повече в сравнение с предното редовно правителство„, обяви Донев.

По време на интервюто той неколкократно обяви, че служебното правителство с действията си предпазва държавата от негативи, които идват от решения, взети преди това и че нападките срещу действията му се дължат на това, че заради предстоящите избори политиците се опитват да отпишат пасиви и да натрупат активи на негов гръб.

Това е един нормален доклад

Премиерът напомни, че е обичайна практика изготвянето на такъв доклад преди изготвянето на проекта за бюджет, к който се описват различни сценарии за това ако не се предприемат определени мерки, какво би последвало.

Това е един нормален доклад всяка година и няма нищо притеснително в него. Рисковете целят да покажат на политиците, ако се впуснат в популистки решения, ако започнат да наддават, какво би се случило. И затова ние сме предвидили мерките, които няма да доведат до фалит на държавата“, каза Донев.

В доклада не се говори за фалит. За сметка на това обаче се посочват редица силно негативни последствия, ако не се вземат мерки. Най-много коментари, включително от страна на БНБ, събра предупреждението, че може да се наложи промяна на курса лев-евро, което означава заплаха за валутния борд. Самият министър на финансите на извънредна пресконференция през седмицата обяви, че има теоретичен риск пред стабилността на борда.

На свой ред посочи, че в доклада никъде не се говори за фалит на държавата, но пък там се допуска вероятността, потвърдена и от министъра на брифинг, че ако не се вземат мерки, България може да се наложи да търси заем от МВФ, ако не може да си позволи да се финансира от пазарите, които ще искат по-висока цена за това.

Няма причина за промяна на съществуващия курс на лева към еврото, а подобни твърдения са некомпетентни и безотговорни, обяви в своя позиция БНБ през седмицата.

Упрекът на БНБ не е към Министерството на финансите, към служебното правителство, а към медийното отразяване на този доклад.


Допълни, че политиците са в предизборна кампания и е нормално определени политически сили да искат да заличат определени пасиви и да натрупат активи на гърба на служебното правителство.
В отговор на въпрос посочи, че оставката на министъра на финансите Росица Велкова не е на дневен ред. Посочи, че тя е професионалист, компетентен министър, който много добре води финансите на държавата.

Данъците се събират

Определи като некомпетентно изказване на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер Кирил Петков, който говори преди него в същото предаване за това, че не има несъбрани приходи от ДДС за 400 млн. лв.

Увери, че няма данъчен чадър над никоя фирма и цитира статистиката, според която има рекорден износ от България през 2022 г. и първите месеци на тази година е нормално на износителите да се върне ДДС. С това обясни намалението в събираемостта на данъците за януари, но обяви, че има рекордна събираемост спрямо миналата година, когато на власт бе редовният кабинет. По цитираните от него данни през януари и февруари са събрани с 1.3 млрд. лв. повече спрямо същите месеци на предходната година. Министерството на финансите все още не е публикувало данните за февруари.

Финансите на държавата са стабилни, успяхме да се намесим там, където политиците сбъркаха“, заключи Донев и посочи, че ниският размер на бюджетния дефицит за 2022 г. от 2.9% се дължи тъкмо на служебното правителство, а не се е получил „бомбастичния“, който би се получил в резултат на водените преди това политики. Не обясни как кабинетът е свел толкова ниско дефицита след като е наследил и продължил тези политики.

Правителството не се меси в изборите

Изтеклият в медиите доклад на финансовия министър стана пореден повод към служебния кабинет да бъдат отправени упреци не само от политици в кампания, че се меси в изборите.

И на изборите есента, и на тези сега служебното правителство много ясно заяви, че няма да се меси в предизборната кампания и ние стриктно спазваме този принцип, обяви Донев. „Но там където нещата са зле и има проблем, ние няма да търпим и няма да прикриваме. Ще покажем как стоят нещата в държавата, включително за бюджета, включително за други практики“, заяви премиерът.

Подчерта, че кабинетът няма да търпи лъжи на гърба си, които се превръщат в активи в предизборната кампания. Даде пример, без да я назовава поименно, лидера на БСП Корнелия Нинова, която обяви в социалните мрежи, че на закрито заседание тази седмица кабинетът е взел решение да праща още военна помощ за Украйна.

Стоките в промоции са много повече

На въпроси, свързани с високите цени на храните и мерките, които обявява, че взима или планира служебното правителство, Донев посочи като реален резултат това, че има повече стоки в промоция и при това в по-голяма промоция.

С уточнението, че съпругата му пазарува, обяви, че ако преди веригите са предлагали 4-5 продукта на промоция, сега те са 7-10. Освен това отстъпките от редовната цена сега са 25-27%, което пък показва, че има луфтовете, които могат да бъдат обрани между доставната и крайната цена.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина