БългарияЖивотНовиниПод небето

С тъпан, хора, руйно вино и сочни мезета зарязаха лозята в Родопи

В община „Родопи“ спазиха традицията и навръх днешния празник на Свети Трифон Зарезан по стар стил зарязаха лозите. Кметът Павел Михайлов гостува в село Брестовица за ритуала по лозова резитба.

Празникът започва рано сутринта с литургия в храм „Свети Теодор Тирон“, след което с хоругви и звук на българска гайда местните лозари и винари се отправиха към центъра на селото за официалното откриване на празника. Начало на народните тържества дадоха кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов и кметът на село Брестовица Мария Манолова.

Трифон Зарезан е един от най- почитаните празници във всички населени места от община „Родопи“. Празник, който винаги е носил много радост и повод за веселие. Днес той отново ни събира. Защото лозарството и винарството са поминък за хората в нашата община, но и гордост и дух. Нека и тази година, зарязвайки лозята и прекланяйки се пред Свети Трифон, да си пожелаем той да е с нас, да пази насажденията от болести и беди, за да е новата стопанска година пребогата и здрава на реколта“, пожела кметът на общината Павел Михайлов.

Много грозде, берекет и добро вино пожела на лозарите и кметът на село Брестовица Мария Манолова. След това двамата поведоха традиционното шествие към местността „Бяло поле“ край селото. Специално за празника в Брестовица дойдоха народните представители Манол Генов и Драгомир Стойнев и заместник-областният управител Атанас Ташков. В литията се включиха още заместник-кметът Емилия Иванова, кметове на населени места от община „Родопи“, общински
съветници, много жители и гости.

Край масива „Бяло поле“ отец Даниел благослови лозята, винарите и всички, които се занимават с лозарство. След молитвата за здраве лозето бе зарязано, както повеляват народните обичаи.

Михайлов и Манолова хванаха лозарската ножица, за да спазят българския обичай и ритуално
нагазиха лозята, за да извършат първата резитба. Обичаят повелява корените да се полеят обилно с руйно червено вино, за да има много грозде през есента.

Най-любопитната част от празника Трифон Зарезан в Брестовица беше обявяването на най-добрите майстори на домашно вино, реколта 2023 година. 30 участници представиха проби за червени вина. За най-добро беше определено виното на Мартин Агов. Награди имаше и за майсторите на бели вина и на вино розе. Отличените получиха грамоти за участие и подаръци.

Празникът на площада в Брестовица продължи с фолклорната програма на танцов състав „Тракийци“ при НЧ „Съзнание 1873“ и музиката на оркестър „Шевица“ с ръководител Ивайло Шопски.

С тъпан, хора, руйно вино и сочни мезета зарязаха лозята и в селата Първенец, Брестник, Марково, Цалапица, Белащица, Кадиево, Браниполе, Крумово, Ягодово и Устина.

Така светецът на виното и веселието Трифон Зарезан беше почетен и омилостивен с даровете на земята и радост в очите на жителите на община „Родопи“. Сега очакваме и добра година за лозарите и винарите в региона.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина