АктуалноБългарияГласовеИзбор на редактораКриминалеМненияНовини

Правят следствен експеримент в Цалапица днес

Вътрешният министър Калин Стоянов бе на първото си посещение в Пловдив откакто зае поста си днес, за да представи новия директор на полицията в града Георги Чергов. Той се спря на много актуални теми, които касаят вътрешното ведомство, като основно внимание отдели на горещия казус в областната дирекция „Убийството в Цалапица“ и напрежението в селото. Днес там има засилено полицейско присъствие, осигурено именно от пловдивската дирекция, и на жандармерията. Забранено е присъствието на служителите на районното управление в Стамболийски.

„Поводът, по който жандармерията днес е в Цалапица в по-голям състав е извършването на процесуално-следствени действия на място. Направили сме координация със службите, които да препокрият района и да не допуснат някакви обществени нарушения. Ще се извършва следствен експеримент. Надявам се максимално бързо извършителят на тежкото престъпление в Цалапица да бъде задържан и максимално бързо да бъде доведен в България, където да понесе своята наказателна отговорност. Работим в много тясно взаимодействие с партньорските служби, на територията на които пребивава извършителят. В много тясна комуникация сме с с тях и се надявам този човек в най-скоро време да бъде задържан“, каза още по казуса Цалапица Калин Стоянов.

Той се спря и на проверките, които вървят и към момента в полицията в Стамболийски.

„Това, което виждаме на този етап, е че има тотално скъсана връзка между областна дирекция на МВР Пловдив и съответното районно управление в Стамболийски. Категорично заявявам, че след като сме готови с резултатите от вътрешната проверка, всички служители на МВР, които са извършили неправомерни действия или са бездействали, ще понесат своята отговорност. Там, където е необходимо и наказателна“, заяви вътрешният министър. Той отказа да коментира дали има прикриване на престъплението в Цалапица от служители на реда.

ВЪРВИ ЛИ ПОЛИТИЧЕСКА ЧИСТКА В МВР?

Днес предшественикът на Калин Стоянов- Иван Демерджиев обвини настоящото ръководство на ведомството, че е предприело политическа чистка преди местните избори. В Пловдив настоящият вътрешен министър отговор, че няма такова нещо.

„Категорично заявявам, че в МВР не се извършва чистка. Потвърждавам думите на министър-председателят на Република България от вчера, че министърът на вътрешните работи има своите правомощия да подбере екипа от служители, с които ще работи. Тук искам да направя един коментар относно изявлението на бившия вътрешен министър г-н Демерджиев. Той публично ми постави един въпрос „Кой кадрува в МВР?“. А чрез вас искам публично да му отговоря: „В МВР кадрува министърът на вътрешните работи“. Ако по негово време е имало друг човек или други хора, които са кадрували, това си е негов проблем“, каза Калин Стоянов.

Той подчерта, че директори на областни и районни управления не се махат по политически причини. Добави, че там, където се предприемат смени, се назначават хора, на които лично той има доверие, тъй като не е бил доволен от работата на заемащите постове досега.

КЪДЕ ЩЕ СЕ СЪХРАНЯВАТ ОТНЕТИТЕ АВТОМОБИЛИ НА ПИЯНИ И ДРОГИРАНИ ШОФЬОРИ?

Решението на парламента да се отнемат автомобилите на хванати зад волана след употреба на алкохол и наркотици шофьор вече дава резултати. Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов.

„Считам, че това е много добра мярка, която се прие от нашите народни представители, с която ние ще се опитам да ограничим войната по пътищата. Вече има ефект от тази мярка. Още във вчерашния ден има няколко констатирани случая, при които автомобилите вече са прибрани на територията на съответните районни управления, където са констатирани нарушенията“, коментира Стоянов.

Той отговори на критиките, че няма как МВР да „прибира“ колите на нарушителите, нито има къде да ги съхранява.

„Доста се изговори и по тази тема. Има вариант къде да бъдат съхранявани тези автомобили. В момента сме в много тясна комуникация с прокуратурата, където се обмисля как и по какъв начин ще се работи по такива дела, къде ще се съхраняват тези автомобили, който ще отговаря за тях и прочие“, заяви вътрешният министър.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина