БългарияВластНовини

Oдобриха демонтирането на паметника на Съветската армия

Общинските съветници от комисията по образование и култура в столицата гласуваха „за“ демонтирането преместването на паметника на Съветската армия, съобщава БНР.

С осем гласа „за“, нула „против“ и един „въздържал се“ общинските съветници дадоха зелена светлина за демонтирането на този 45-метров монумент. За това гласуваха от „Демократична България“, като подкрепа дойде и от ГЕРБ. Против се обявиха от БСП, като те демонстративно напуснаха залата преди гласуването.

„Важно е да се направи първа стъпка, която беше очаквана от 30 години. Монументът на окупатора, който е три пъти по-висок от този на Васил Левски в София, трябва да освободи това пространство“, каза Марта Георгиева от „Демократична България“.

„Мисля, че е узрял моментът – исторически, този паметник да бъде преместен. Повтарям – преместен, а не унищожен. Той трябва да отиде на заслуженото си място в Музея на социалистическото изкуство или където преценим“, каза и д-р Антон Койчев от ГЕРБ.

„Трябва да оставим паметниците намира. Борбата и битката ни с паметниците не решава никакви проблеми. По същата логика някой в този Общински съвет да реши да премести на входа на Централни гробища паметника на американските летци, които са бомбардирали София“, контрира Калоян Паргов от БСП.

Докладът за премахването на монумента е от „Демократична България“ и е внесен за разглеждане преди три години. Подкрепата сега идва от ГЕРБ, след като лидерът на партия на призова съветниците да подкрепят премахването му.

Комисията прие доклад, с който възлага на кмета на София да поиска от държавата да премести „Паметника на Съветската армия“, който е държавна собственост, от Княжеската градина и да разположи скулптурните фигури и барелефи в Музея за изкуството от периода на социализма към Националната галерия или върху друг подходящ терен извън централната градска част на София. Предстои утре докладът за преместването на паметника да бъде разгледан и от Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика.

Този четвъртък въпросът ще бъде разгледан и на сесия на Общинския съвет.

Снимка: Сашо Савков/Фейсбук

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Айде оправихме се! Край на комунизма! От утре вече ще сме европейци, с европейски заплати и нулева корупция, няма да си хвърляме фаса на улицата, няма да паркираме забранено, няма да крием доходи и да имаме прокурори и съдии престъпници. Целият този цирк е като номера на илюзионистта – докато ни взимат живота, ни залъгват погледа с блещукаща монета. Докато източват кръвта на България през нефт, газ, злато, мед и какво ли още не, се води една измислена война е медиите срещу Путин за едните, или срещу САЩ за други, но резултата е винаги един и същ – най-бедните, най-болните и най-необразованите в Европа!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина