БългарияГрадътНовини

Областите на страната избраха посланията си за Пилон Рожен

„Бъдете задружни, бъдете свободни, бъдете България!“ е посланието на област Пловдив

28-те административни области на страната избраха своите послания към бъдещето, които ще бъдат гравирани в основата на новия Паметник на Обединението – 111-метровия Пилон „Рожен” в Родопите. 

На повечето места символичните завети към следващите поколения българи са определени чрез конкурси, някои насочени изцяло към ученици и младежи, а други на принципа на индивидуалното доброволчество.  Финалните текстове са истинска палитра от емоции и подчертават приноса на всеки регион към развитието на  България и нейната история и култура през вековете. 

Те ще бъдат гравирани върху карта на България с размери 5х3 м от врачански камък, като всяко послание ще е поставено на мястото на областта, от която идва.  

Събирането на посланията за Пилон „Рожен“ стартира миналия декември със съдействието на Стефан Сабрутев, областен управител на област Смолян, на чиято територия ще бъде издигнат монумента на българското знаме. 

Над 140 предложения  са дали 60-те участници в конкурса за послание на област Бургас, а петчленното местно жури е определило в основата на Пилон „Рожен“ да бъде гравиран стих на най-известния бургаски поет Христо Фотев „Морето не е измислица и щастието съществува“.

Само една дума – „Сурва“ е посланието на област Перник, защото едноименният фестивал и обичай, който е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, представят региона по най-разпознаваем начин.

 Наситени с история са посланията на област Шумен „Оттука започва България“, и на област Велико Търново „Царе и слава, дух, култура и незабрава!“.

Безсмъртните думи на Апостола на свободата Васил Левски „Ако спечеля, печеля за цял народ…“ са избрали за свое послание област Ловеч,  а това на област Пазарджик е „Пътят на свободата – април 1876“ в памет на българското националноосвободително движение.

„Рожен е история, да продължим да я пишем!“ е посланието на област Смолян. 

Най-разпознаваемите символи на регион Стара Загора – липите и розите са в техния текст „Древност и дух несломим, с дъх на липи и рози“, а с житния клас и хляба са свързани посланията на Силистра и Добрич. 

Плочата с днешните завети към бъдещето ще бъде изработена в  Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино. Като жест на съпричастност учениците от гимназията безвъзмездно ще гравират текстовете и така ще наредят училището си сред дарители в националната кампания „България заслужава!”. 

Междувременно националната дарителска кампания за изграждане на Пилон „Рожен“ продължава и намира все повече последователи. Сред тях са и много български фирми, които ще осигурят като дарения суровини, материали, транспорт, техническа и логистична помощ за монумента на българското знаме. Безрезервна съпричастност към проекта изразиха големите родолюбци Лили Иванова, Христо Стоичков, проф. Андрей Пантев и редица видни общественици, спортисти, учени, успешни представители на различни професии

Новият Паметник на Обединението – Пилон „Рожен“ ще бъде официално открит на 13 юли т.г., а церемонията ще бъде последвана от голям концерт на примата на българската музика Лили Иванова.

Националната дарителска кампания за 111-метровия монумент на българското знаме „България заслужава!“ е под патронажа на президента на Република България Румен Радев, а проектът се реализира изцяло с дарения от българи в страната и чужбина.

Пълна информация за инициативата може да се намери на www.pilon.rozhen.bg,  като през сайта може да се направи и дарение за каузата. Набраните средства, както и дарителите – физически и юридически лица, се публикуват ежеседмично.

     

ОБЛАСТПОСЛАНИЕ
Благоевград„Пирин, Рила, Родопите – пазят история, култура и традиции“
Бургас„Морето не е измислица и щастието съществува“
Варна„Черно море – когато го видите, ще разберете любовта към живота!“
Велико Търново„Царе и слава, дух, култура и незабрава!“
Видин„Оттук започва България – посети и остани!“
Враца„Горди като Балкана, волни като Дунава!“
Габрово„Традиции, знания, щедрост, усмивки, мечти!“
Добрич„Там, където думите ухаят на топъл хляб“
Кърджали„Източните Родопите – път към душата на човека!“
Кюстендил„Земя на герои – любима и свята…“
Ловеч„Ако спечеля, печеля за цял народ…“
Монтана„Чуден северняшки край! Живей, гради и завещай!“
Пазарджик„Пътят на свободата – април 1876“
Перник„Сурва“
Плевен„Българи, да пазим най-големия си капитал – хората!“
Пловдив„Бъдете задружни, бъдете свободни, бъдете България!“
Разград„Лудогорие, препускай и лети като Аспарухов кон!“
Русе„Русе – дух на свобода край европейската река“
Силистра„Крайдунавска Добруджа – житен клас с дунавски полъх“
Сливен„Дедите – гордост и достойнство, ние – кураж и смелост!“
Смолян„Рожен е история, да продължим да я пишем!“
София„Вяра, надежда и любов“
Софийска област„Туптящото сърце на България – ритъма на бъдещето!“
Стара Загора„Древност и дух несломим, с дъх на липи и рози“
Търговище„Бях, съм и ще бъда във вечността!“
Хасково„Рожен – потънал в безвремие, в история славна и музика дивна!“
Шумен„Оттука започва България“
Ямбол„Ида от древността, отивам в бъдещето

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина