БългарияЖивотЗдравеНовини

Фармацевтите и НЗОК постигнаха съгласие

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българският фармацевтичен съюз са постигнали съгласие на днешната си среща. За отпуснато лекарство, което се покрива изцяло от касата, аптеките ще получават до 25 лв., съобщава Дневник.

Миналата седмица фармацевти от цялата страна спряха работа за два часа в знак на протест срещу предложени от здравното министерство промени в начина на отпускане на лекарства по здравна каса.

Но не срещу самите изменения, които предвиждат да се изписва една рецепта, в която да бъде включен неограничен брой лекарствени продукти и всеки от тях да може да се изпълнява в различни обекти, а срещу липсата на финансово обезпечаване на аптеките. Тъй като на лекарствата, които са безплатни по здравна каса, аптеките нямат право да слагат надценки, а печалбата им зависи от такса, покривана от касата, за изпълнената рецепта.

Сега шефът на НЗОК Момчил Мавров обяви, че е постигнато съгласие със съсловната организация.

„Ако един лекарствен продукт струва до 167 лв., аптеката ще получа 15% от стойността на този лекарствен продукт. Ако е над тази сума, аптеката ще получава 25 лв. за всеки лекарствен продукт, независимо от неговата цена над 167 лв.“, поясни той.

Спестяване на финансов ресурс

Според Мавров новият начин на финансиране на аптеките е по-справедлив и по-устойчив. А въздействието върху бюджета, „със сигурност ще е по-малко от това, което предвиждахме досега при стария начин на заплащане – въпросните 5 лв. на рецепта“.

По думите на шефа на НЗОК така ще бъде спестен значителен финансов ресурс на касата. Той обаче коментира, че не може да прогнозира колко средства ще бъдат необходими за този модел.

От април касата покрива 100% вместо 25% от стойността на 56 медикамента за сърдечно-съдови заболявания, сред които за хипертония, аритмия и други често срещани хронични състояния.

Миналата седмица Мавров заяви, че средства, които касата плаща на аптеките за отпускане на лекарствени продукти, които са безплатни за пациентите по здравна каса, намаляват драстично заради това решение. Тогава той коментира и че ако не се намери решение, аптеките може да бъдат принудени да спрат работа с касата, както предупредиха и от съсловието на фармацевтите.

Аптеките ще продължат работа с касата

И според председателя на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов начинът на заплащане е справедлив.

„Ако беше останал старият ред, пациентите щяха да бъдат затруднени – лесно щяха да намират евтините продукти, скъпите просто нямаше да ги намират“, коментира той, цитиран от БТА.

По думите му аптеките са спрели да подават заявления за прекратяване на дейността си с касата, когато са разбрали, че диалогът е възобновен.

„Достатъчно за нас е, че се връщаме в предвидените от касата разходи, които бяха на нива до март“, каза Маринов.

И подчерта, че качените за публично обсъждане промени в Закона за здравното осигуряване на практика ликвидират договарянето между касата и фармацевтичния съюз и са абсолютно неадекватни.

Шефът на касата допълни, че измененията в частта, която засяга пациентите – достъпът им до лекарствена терапия и лекарствени продукти, няма да бъдат засегнати.

„Това е допълнително споразумение за промяна в условията и реда за работа с аптеките, които се разписват между НЗОК и Българския фармацевтичен съюз“, допълни той.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина