БългарияНовини

БХК: Украински бежанци останаха без изхранване

На първата среща с новата Временна оперативна група към Националния съвет по миграция, граници, убежище и интеграция при МС в сряда, 23 ноември, гражданските организации, работещи с бежанците, поставиха остро проблема с осигуряването на храна за определени групи от украинските бежанци в България, които не са в състояние да работят и да осигуряват сами прехраната си.

„Припомняме, че някои от най-уязвимите украински бежанци – предимно многодетни майки, пенсионери и хора с увреждания, настанени в държавни или общински бази, останаха без изхранване след 15 ноември. То не беше включено в издръжката им при преместването им в държавни и общински бази“, казват от Български хелзинкски комитет (БХК)

По време на срещата БХК подчерта приоритетните потребности на децата и другите уязвими категории хора, както и че е недопустимо България като държава от ЕС да остави деца, бягащи от ужасите на войната, да гладуват или да бъдат отново изхранвани от доброволци и дарения.

БХК оценява като позитивна стъпка поетото от страна на Временната оперативна група обещание, че още днес, 24 ноември, изхранването на украинските бежанци в държавните и общински бази ще бъде осигурено.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина