БългарияНовини

България напуска две банки с мажоритарно участие на Русия

Единствените, които дадоха отпор на решението, бяха „Възраждане“

Народното събрание гласува на първо четене законопроект, внесен от Министерски съвет, за денонсирането на две споразумения за участие на България в две банки с мажоритарно участие на Русия, съобщава OFFNews. Банките са основани през 1963 г. и 1970 г. в Москва.

Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС) и Международната инвестиционна банка (МИБ) са учредени в Москва с цел „съдействие на инвестиционната дейност и задълбочаването на икономическото сътрудничество главно между социалистическите страни от Съвета за икономическа взаимопомощ.“

Страните членки на МИБ са Русия, България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Словакия и Чехия. Уставният капитал е 2 млрд. eвро. Русия е най-големият акционер с 47,21% дял. Участието на България във внесения капитал е 42,2 млн. евро – 9,88%.

Страните членки на МБИС са Русия, България, Чехия, Полша, Румъния, Словакия, Монголия, Виетнам и Русия. Уставният капитал е 400 млн. евро. Русия отново е най-големият акционер с 51,595% дял. Понастоящем участието на България е 15,1 млн. евро – 7,56% от внесения капитал.

В България МБИС е подкрепяла със заеми проектите на „Булгартрансгаз“ за изграждането на „Балкански поток“, на „Доверие Обединен холдинг“ и „Еврохолд България“ – за развитие на застрахователния бизнес в Полша, България и Румъния.

В контекста на войната в Украйна като държави членки на ЕС Полша, Чехия, Словакия, Румъния и България се присъединиха към общата позиция на Съвета на Европейски съюз по икономически и финансови въпроси, от която следва да напуснат двете банки. Единствената европейска страна, която отказва да се присъедини към общата позиция, е Унгария, която има участие в МИБ.

Чехия напуска МБИС и МИБ на 26 януари 2023 г., Полша – на 29 януари, Словашката република – на 30 януари, а Румъния малко по-късно – на 9 юни. Оставащите държави членки в МИБ са Русия, Виетнам, Монголия и Унгария, а в МБИС – Русия, Монголия и Виетнам.

Единствената парламентарна група, която се обяви против решението България да напусне двете банки, е „Възраждане“. Цончо Ганев обяви решението за „слугинаж“, а Костадин Костадинов заяви, че с това решение парламентът ще играе ролята на гумен печат, който заверява вече взето решение в ЕС от името на България. По думите му това е унизително и срамно.

Народните представители, с изключение на парламентарната група на „Възраждане“, гласуваха „за“, а от БСП се въздържаха. Денонсирането на споразуменията ще влезе в сила след шест месеца от получаването на официалните уведомления, изпратени от българското правителство, до управителните съвети на двете банки.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина