БизнесГрадътЖивотНовини

Техническия университет ще готви жп-инженери за ПИМК Рейл

Безсрочен рамков договор за сътрудничество подписаха Калина Кискинова – изпълнителен директор на железопътната компания ПИМК Рейл и проф. д-р Въльо Николов – директор на Технически университет – филиал Пловдив.

SONY DSC

“Бързото разрастване на дейността на нашата компания, която е специализирана в железопътни превози, ни кара да търсим и създаваме специализирани кадри за нашия бизнес. Затова сключваме този договор с висшето учебно заведение, което е №1 по националната рейтингова система в инженерните науки – Технически университет – София с Филиала му в град Пловдив.” – каза при подписването Калина Кискинова.

“Подписваме този договор с убедеността, че като териториално изнесена структура на Технически университет – София можем бързо да реагираме на потребностите на индустрията от нашия регион и още през следващата учебна година да включим нови избираеми дисциплини за студенти, които се желаят да специализират в областта на железопътната техника и транспорт.” – каза проф. Николов.

Принцип на взаимната изгода

 Ръководството на Техническия университет – филиал Пловдив ще покаже бърза реакция като веднага вмъкне специализирани дисциплини с насоченост към железниците в учебния план за магистърска степен на специалността “Транспортна техника и технологии”. Университетът ще  предостави възможност на изявени технически специалисти от ПИМК Рейл да водят упражнения и да изнасят лекции на свои студенти, както и да организира 7-месечни курсове за специализация на хора от железопътния бранш. От своя страна учените ще участват и добавят стойност в съвместни иновационни проекти на ПИМК Рейл. Железничарското предприятие ще отвори вратите си за стажове и почасова работа на студенти от Техническия университет – филиал Пловдив и ще ги стимулира да разработват дипломни и курсови работи, които са от значение за фирмата.

Накъде се развива

Техническият директор на ПИМК Рейл инж. Георги Апостолов обоснова нарастващото търсене на висококвалифицирани железничари не само с бурното развитие на своята компания, която вече има персонал от 250 души, но и със Стратегия 2030 на Европейския съюз. Тя предвижда до края на десетилетието 20 на 100 от превозите с автомобилен транспорт да се пренасочат към железниците. За нас вече е икономически обосновано да инвестираме в квалификацията на нашите кадри, освен в техника и инфраструктура, каза инж. Апостолов. В момента компанията предлага много добро заплащане на специалистите си – от 2800 до 3000 лева на машинистите на влакове и около 1500 лева на маневристите. ПИМК Рейл ежедневно превозва 40-60 тежкотоварни камиона до Истанбул и обратно, а месечно обслужва 350 влакови композиции от Германия за Турция.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина