БизнесБългарияНовини

И А1 вдига цените с над 15%

Мобилният оператор А1 започна да изпраща предупредителни, уведомителни съобщения на клиентите си, че от първи март вдига цените на такси и услуги. След като Vivacom и Yettel обявиха, че ще актуализират цените си заради общото поскъпване, и третият голям телеком съобщи, че ще „индексира“ тарифите.

Мобикомът уточнява, че няма да индексира плановете за хората в неравностойно положение. Не се предвижда поскъпване и за клиентите с така наречени „социални“ месечни такси – до 7 лв., както и за предплатените услуги.

За клиентите с месечни такси между 7 и 25 лв. оскъпяването ще е с 15,3% – колкото е обявеният от НСИ индекс на нарастване на потребителските цени за 2022 г. За всички потребители с месечни такси над 25 лв. обаче индексацията ще е една и съща – с 2 лв. отгоре. Тези две „ставки“ – 15,3% за планове до 25 лв.

Скокът при скъпите пакети е с 2 лв. на услуга. Тоест месечната такса няма да се увеличи еднократно с 2 лева, а за мобилни разговори + 2 лева и за мобилен интернет + 2лева, както и за всяка следваща услуга в пакета.

От компанията изчисляват, че разходите за фиксираната и мобилната мрежа са скочили с 21% за година. Телекомът посочва, че е инвестирал 420 милиона лева в последните 2 години.

Припомняме, че преди дни омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до служебния премиер Гълъб Донев и служебния министър на икономиката Никола Стоянов, в което настоява държавата да защити потребителите на мобилни услуги заради увеличените цени на операторите, които посочват за причина високата инфлация. Омбудсманът подчертава още, че и на заседанието на парламентарната икономическата комисия на 25 януари в Народното събрание мобилните оператори не са представили конкретни икономически данни и обосновка за необходимостта от повишаване на цените на мобилните услуги.

По време на заседанието на икономическата комисия към Народното събрание миналата сряда Комисията за защита на потребителите (КЗП) обяви, че на 24 януари е приключила проверка на договорите, които мобилните оператори сключват с потребителите. Според КЗП в голямата си част те са неравноправни, като е дала предписания за промяна и тече 14-дневен срок за обжалване.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина