БизнесГрадътНовини

Ето с колко са се повишили цените за наем и за покупка на имот в Пловдив

Цените на жилищата стремглаво вървят нагоре. Как обаче са се променили те напоследък в област Пловдив? Експертите от сайта за имоти в Пловдив Реалистимо анализират последните статистически данни както и информация от обявите за продажба и наем на недвижими имоти, за да идентифицират тенденциите на пазара.

През изминалата 2021 година наемите в град Пловдив за двустайни апартаменти са варирали между 5 лв. на квадратен метър в крайните квартали и 11 лв. на кв.м в централната част на града. Тази година за наем в същите райони ще трябва да платим съответно 6 лв. на кв.м. и 13 лв. на кв.м.

Ако до преди няколко години брояхме по 1000 лв. за квадратен метър жилищна площ при покупка, то тази година това ще ни струва между 1500 лв./кв.м. и 3000 лв./кв.м. в зависимост от района.

Разглеждаме статистиките от НСИ и от Агенцията по Вписванията за да разгледаме как се движат продажбите на имоти и жилища в Пловдив. Въпреки повишените цени, строителството на жилищни сгради не спира. В периода 2019 – 2020 година са построени 317 нови жилищни сгради, като в края на 2020 година общият им брой е 152 281 за цялата област Пловдив. Броят на жилищата в края на 2020 година на територията на областта е 328 589, от които 1906 новопостроени за годината. През 2021 година на територията на област Пловдив са построени 1398 нови жилищни сгради, от които 53 са едностайни, 476 двустайни, 454 тристайни, 120 четиристайни, 150 петстайни и 145 със шест и повече стаи. Сравнявайки броя на новопостроените жилища през 2-рото тримесечие на предходната и настоящата година се наблюдава, че тази година са въведени в експлоатация два пъти повече жилища – 255 за 2021 година и 533 за 2022 година.

Като конструкция преобладават стоманобетонните сгради. Малък е делът на тухлените, а новопостроените панелни сгради са само по няколко на година.

Наблюдава се и тенденция, че по-предпочитани за покупка имоти са новопостроените сгради, за сметка на панелните блокове.

В условията на инфлация, много българи решиха да инвестират парите си в имоти. По всичко личи обаче че постепенно тази вълна намалява и имотния пазар се успокоява като в пред-пандемичния период.

Данните в сайта за недвижими имоти Реалистимо са динамични. Забелязва се забавяне на пазара и задържане на продължителността на имотите. Независимо от това цените на имоти под наем в Пловдив се повишават постепенно, обусловено от по-големите цени за покупка на жилище.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина