Управление „Старинен Пловдив“ на 52

Забравеният град Култура Новини

Обектите в Стария град отварят днес с лятно работно време

Знаци за памет по повод годишнината

Не на шега, на 1 април 1969 година, се създава Управление „Старинен Пловдив“ и за негов началник е назначен Атанас Кръстев. Името му се превръща в синоним за мащабен градеж, който възражда старинната градска част. Редица личности с разнообразни професии са отдали активния си път за каузата Старинен Пловдив.

Знаците за памет от страна на екипа – наследник Общински институт „Старинен Пловдив” ги има всяка година през април. Те са израз на благодарност към първите в градежа и вдъхновение за настоящите и бъдещи служители на института.

Как ще бъде отбелязана годишнината разказва Донка Налбантова – Ръководител отдел “Културна политика и информационно обслужване”
ОИ “Старинен Пловдив”.

“Отбелязваме тази 52-ра годишнина с активности, които отдават почит към началото. На 1-ви април стартира виртуалната изложба „Усмивка и спомени с Борис Димовски и Коста Форев”, началото е в 10:00 ч. на страницата Plovdiv Old town /official/. На 3-ти април в 11:00 ч. рожденикът кани на безплатен виртуален тур из къщата на Степан Хиндлиян.

На 16-ти април в Балабанова къща, в поредно партньорство с Асоциация на мозаистите, ще се открие III-тото издание на Международната изложба мозайка „Балкански мостове”. С това събитие ще се отбележи и Световния ден за опазване на паметниците на културата.

Връзката между културно-историческо наследство и екология ще се визуализира на 22-ри април в Деня на Земята чрез II-ра част от съвместния проект с Община Пловдив, Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“, а през последния уикенд 24-25.04. ОИ „Старинен Пловдив” кани малчуганите в Малка базилика на екологична творилница на мозайки с материали за рециклиране.”

Организаторите поясниха, че всички присъствени събития ще се реализират, ако условията позволяват и при строго спазване на актуалните противоепидемични мерки в страната. Входът е свободен.

От 1-ви април всичките ни обекти са отворени с лятно работно време от 09:00 до 18:00 ч. и с достъп при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки. Очакваме Ви! – написаха от Старинен Пловдив.

Споделете ни във:

1 коментар за “Управление „Старинен Пловдив“ на 52

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.