Реставрират емблематичния стенопис в библиотеката

Забравеният град Култура Новини

Започна реставрация на стенописното пано във фоайе Изкуство на втория етаж на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив. То е създадено в периода 1973 – 1974 г. и е представено пред обществеността при откриването на библиотеката. Изградено е по мотиви от произведения на Иван Вазов от трима велики български художници: Георги Божилов – Слона е творил върху повестта „Чичовци“, Йоан Левиев – върху романа „Под игото“ и комедията „Службогонци“ и Христо Стефанов – върху „Епопея на забравените“. Техниката е мокро фреско.

Откриване на паното през 1974- директорът Атанас Мосенгов развежда официалните гости из новооткритата сграда

Водена от идеята да запази в добро качество и за бъдещите поколения тази изключителна монументална творба, НБ „Иван Вазов“ предприема реставрацията преди времето да нанесе сериозен отпечатък и вреда.

Настоящият вид на паното се оценява от специалисти като добро общо състояние. Проблемите, които са установени са общо замърсяване на живописния слой от прах, изолирани случаи на нарушения и загуба от него в резултат на вторично угасяне на негасената вар в състава на мазилковия слой, в долния регистър – механични повреди, поради достъпност, побеляване.

Подробности четете в КАПАНА

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.