Новини

Адмирал Ефтимов: Повишава се нивото на съвместна подготовка

Началникът на отбраната наблюдава демонстрациите на способности по време на медийния ден на българо-американската подготовка „Тракийско лято 2020“

„Повишава се нивото на съвместна подготовка както между видовете Въоръжени сили и командванията на Българската армия, така и с нашите съюзници и партньори“. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес, 19 август, след като наблюдава демонстрациите на способности по време на медийния ден на българо-американската подготовка „Тракийско лято 2020“, който се проведе в района на летище Чешнегирово. Адмирал Ефтимов благодари на командирите на Военновъздушните сили (ВВС) и Съвместното командване на специалните операции (СКСО) за отлично проведената демонстрация.

Пред представителите на медиите началникът на отбраната посочи, че учението се провежда от 2007 г. насам. Сложността на съвместната подготовка се е повишавала с всяка изминала година, за да може днес да бъдат демонстрирани такива сложни маньоври.

„Нивото ни на съвместимост, на съвместно изпълнение на задачите в двустранен и коалиционен мащаб поддържа значително темпо. Надявам се да го запазим и надграждаме през годините“, заяви адмирал Ефтимов.

Той посочи, че българо-американските подготовки продължават през септември с учението „Тракийска пепелянка 2020“ с участието на изтребителна авиационна техника.


След успешните демонстрации командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков заяви, че днешните демонстрации са само част от възможностите и операциите, които се изпълняват. Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев посочи, че специалните сили работят като една добре смазана машина с другите въоръжени сили на България и САЩ.

Участниците в „Тракийско лято – 2020“ изпълниха задачи, планирани и проведени в обхвата на подготовката. Сред тях бяха полет за стоварване на въздушен десант (товари и парашутисти), действия на екипажи на вертолети за изтегляне на пострадали и провеждане на авиомедицинска евакуация и други.

Снимки: радио Пловдив

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина