АртГрадътЗелен градКултураНовини

Новото издание на „Арт Позитив“ повдига темата за екологичното в изкуството

Сдружение „Изкуство днес“ отправя ОТВОРЕНА ПОКАНА за участие в тазгодишното 16-то издание на „Арт Позитив“. Новото издание на фестивала за съвременно изкуство „Арт Позитив“ повдига темата за екологичното в изкуството, еко-устойчивост, връзката на човека с околната среда и съзнателна консумация в съвременното общество.

„Тази година ще организираме изложба, която да бъде с възможно най-малко отпадък и токсичност на материалите. Авторите са насърчени да предложат произведения, които освен, че са свързани концептуално с екологичния дискурс, са и създадени от органични или рециклирани материали (recycle, upcycle), които в последствие могат да бъдат използвани или трансформирани в други артистични творби и не генерират отпадък. По този начин се отразява самата нужда на човечеството в момента за „завръщане“ и интегриране на природния начин на мислене и в същото време ще се осъществи изследване на различните екологични практики в изкуството“, разкриха от екипа на Сдружение „Изкуство днес“.

Ключови думи в концепцията на 16-ия „Арт Позитив“ са:

  • Устойчивост
  • Съзнателност
  • Ефективен алтруизъм (изкуството като друг инструмент за екологичен активизъм)
  • Рециклиране (recycle; upcycle)
  • Без отпадък (zero waste)
  • Екологичност на материалите
  • Нулева емисия
  • Природно-човешко

Изложбата ще се проведе в Галерия „Капана“, Пловдив от 17 март до 20 април, (инсталиране от 10 март). Желаещите да кандидатстват следва да изпратят: биография, концепция, визуален материал и бюджет на адрес: [email protected]

Крайният срок е 5-ти Февруари 2023г.

Проектите ще бъдат реализирани с подкрепата на Сдружение „Изкуство днес“ и финансово подпомогнати в рамките до 400 лева. Предвижда се и авторски хонорар от 500 лева. При одобрен проект се сключва двустранен договор.

„Арт Позитив“ е проект на Сдружение „Изкуство днес“, член на международната мрежа от немски културни общества в чужбина на Гьоте-институт, осъществява се с подкрепата на Община Пловдив и е част от културния календар на града за 2023 година.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина