АртЖивотКултураНовини

 Нов Музикален център и галерия отваря врати в Пловдив – СНИМКИ

Концертмайсторът на Опера Пловдив Мичо Димитров държи еднакво добре лък и четка

Световноизвестният български цигулар маестро Мичо Димитров, концертмайстор на Държавна опера – Пловдив, се справя виртуозно не само с лъка и цигулката, а и с четката и платното. На приятелите и почитателите му отдавна е известно, че маестрото е и талантлив художник.

Тази вечер той кани приятели и почитатели на откриването на новия си Музикален център-галерия „Мичо“ в Пловдив. Адресът е ул. „Света Петка“ 10 от 18,30 часа.

„Всички сте добре дошли!

С радост ще ви посрещна в моето ново пространство, където ще общуваме с музика, изобразително изкуство, поезия! Ще можем да си говорим един с друг в непринудена обстановка, чаша кафе, или питие“, отправи покана в Мрежата Димитров.

Той е роден в Пловдив. Учи цигулка при Росица Диамандиева, Тодор Кацаров и Татяна Кръстева. Печели Първа награда и Голямата награда на конкурса „Светослав Обретенов” в Провадия, два златни медала /цигулка и камерна музика/ на Републиканския фестивал в София и Извънредната награда на Прегледа на училищата по изкуствата във Варна /1974/. Учи в Националната музикална академия „Проф.Панчо Владигеров”- София в класа по цигулка на проф. Боян Лечев и в класа по камерна музика на проф. Владимир Аврамов /1974 – 1980/. Лауреат на конкурсите „Чайковски“ /1978/ и „Крайслер“ /1979/, след което специализира при проф. Ифра Нийман в „Гилдхол“ в Лондон и завършва с най-високото отличие „Concert Recital Diploma – Premier Prix“, а и наградата на фондацията „Майра Хес” – Myra Hess Trust Prize /1980 – 1983/.

През 1983 г., по покана на диригента Добрин Петков, поема поста концертмайстор на Пловдивската филхармония. От 1988 г. живее и работи в Холандия. Там става водач на камерния ансамбъл „Ардис“, с който концертира в страната и прави записи за Холандското радио. През същата година става и концертмайстор на Радио-симфоничния оркестър в Хилверсум. През годините е ангажиран с многобройни музикални участия, член на жури в конкурси и като преподавател.

От 2012 г. започва да рисува. Има над 1200 картини и графики, реализирал е 16 самостоятелни и е участвал в 5 общи изложби в България, Холандия и Франция.

Последната му изложба бе преди месец в Старозагорската опера и на откриването присъства президентът Румен Радев.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина