„ Здравко Димитров продължава да действа като областен управител, а не като кмет”

Актуално Новини Под ножа Политика

Опозицията в града остро критикува хвалбите на общината за „привлечени 100 милиона лева само за седмица”

Настана момент, в който общинската администрация започна да си приписва стартирането на проекти, в които община Пловдив не само не участва, но няма общо нито с подготовката, нито с изпълнението им, коментира Слави Георгиев

Нито един български гражданин не благодари на банкомата, когато той му даде от неговите пари, е мнението на Йордан Иванов

„ Само за седмица Община Пловдив привлече над 100 милиона лева инвестиции. Стартираха няколко ключови проекта”. Така стартира прессъобщение от кметството, пратено до всички медии днес.

Ето с какво се хвалят от местната власт днес: От отпуснатите от правителството отпуска 17 милиона лева за строителството на нова детска клиника към УМБАЛ „Свети Георги“ в града (най-голямата държавна болница у нас- бел.ред.);  договорено е финансирането за изграждане на локалните платна на пътя Пловдив-Асеновград, което е в размер на 18 милиона лв.( инвестицията не засяга Община Пловдив- бел.ред.); бе даден старт на проекта „Младежки център Пловдив–мощен фактор за местно развитие”, който е на стойност над 2 милиона лева (европейско финансиране, изработено през миналия манат, с подписан договор през ноември- бел.ред.); започва строителството и на последната част от югоизточната тангента на Пловдив, която ще свърже пътя Пловдив-Асеновград с пътен възел „Скобелева майка“ и ще осигури транзитна връзка на идващите от Смолян и Асеновград с автомагистрала Тракия. Участъкът е с дължина 4,5 километра и за него са заделени 36 милиона (отново държавна инвестиция в държавен проект, който по никакъв начин не касае Община Пловдив, тъй като е извън пределите й- бел.ред.); в четвъртък кметът откри строителството на Център по растителна системна биология и биотехнология на УХТ-Пловдив, в който инвестицията е за 30 милиона лева. От тях 15 милиона идват от Европейския съюз, а останалите са бюджетни средства- (тук общината, с решение на общински съвет през предния мандат, предостави безвъзмездно терен за проекта на „ПлантаСИСТ Създаване на Център по Растителна Системна Биология и Биотехнология за превръщане на фундаменталните научни изследвания в устойчиви био-базирани технологии в България“, който доц. Цанко Гечев и доц. Милен Георгиев- бел.ред.).

От общината припомнят, че на вчерашната си изненадваща визита премиерът Бойко Борисов е обещал правителството да отпусне 10 милиона за нова сграда на Математическата гимназия (ангажимент на самото правителство, в лицето на принципала- Министерството на образованието- бел.ред.)

„Благодаря на правителството за финансовата подкрепа, която ни оказва. Благодарение на средствата, които се отделят за Пловдив, градът е един от най-динамично развиващите се у нас в последните години. Това е и оценка за усилията ни като местна власт към подобряване качеството на живот на хората тук. Нека не забравяме, че бяха отпуснати и 37 милиона лева за строеж на стадионите в града, работим и по други големи инфраструктурни проекти, които да са от полза за хората в следващите 50 години и се надяваме с помощта на правителството да ги реализираме“, заяви кметът Здравко Димитров, цитиран от общинската пресслужба.

Съобщението за „привлечените от Община Пловдив средства”, което поднесено по този начин клони към дезинформация, бе остро разкритикувано от опозицията в града, тъй като идва в момент на тежко политическо напрежение на национално ниво.

„ Официално община Пловдив е в пълен застой. На 8 месец от началото на този мандат, с пълна сила настана безвремие. Развитието на Пловдив в сферата на пътна и културна инфраструктура, продължило от 2003-2019г., рязко спря с избирането на Здравко Димитров за кмет на Пловдив. Настана момент, в който общинската администрация започна да си приписва стартирането на проекти, в които община Пловдив, не само не участва, но няма общо нито с подготовката, нито с изпълнението им. Осезаемата липса на проекти, видимо отсъства и от предложенията на администрацията до Общински съвет, където за първите 8 месеца от мандата, единственото важно решение бе приемането на бюджет 2020. Здравко Димитров продължава да действа като областен управител, а не като кмет. Финансирането от държавата е нещо прекрасно, когато касае проекти, свързани и изготвени от община Пловдив. А такива няма. Изграждането на обходните пътища на Пловдив са важни, но те извън територията на община Пловдив. Същото е и за детската клиника към УМБАЛ “Св. Георги”, което е държавно здравно заведение, както и проекта на УХТ, към които проекти община Пловдив няма никакво отношение. Бързото разрастване на Пловдив, изисква адекватни действия, които не търпят вакуум. В интерес на всички пловдивчани, се надявам мандата на Здравко Димитров да не се окаже вакуум в развитието на Пловдив”, коментира за Под тепето независимият общински съветник Слави Георгиев.

„ Когато в Пловдив се реализират големите проекти, това е преди всичко добра новина. Проблемът е другаде. Централната власт ни „подарява” нашите пари пред камерите и иска ние да ѝ благодарим. Средствата от бюджета са парите на българските граждани, пари на пловдивчани. Това са нашите пари. Не са на ГЕРБ, не са на премиера, не са на кмета. Нито един български гражданин не благодари на банкомата, когато той му даде от неговите пари, нали така? И ето тук е порочният момент с това, че изпълнението на задълженията на властта към негово величество данъкоплатеца, при така авторитарно функциониращи институции се явява повод за възхвала към падишаха. А истината е друга – ако държавата ни беше децентрализирана по европейски модел, с възможност за вземане на решенията максимално близко до хората и сериозен граждански контрол, днес тези проекти щяха вече да са реализирани и щяхме да имаме по-високи цели. Нещо повече – ако бяхме децентрализирани и решенията ги вземахме в пловдивските райони, нямаше да имаме власт, която е изцяло подчинена на столицата по партиен признак”, заяви пред Под тепето съветникът от Демократична България Йордан Иванов.

Споделете ни във:

1 коментар за “„ Здравко Димитров продължава да действа като областен управител, а не като кмет”

  1. “…градът е един от най-динамично развиващите се у нас в последните години. ” – Точно обратното – грдът е един от най-западащите в страната! Вижте икономическите показатели – заетост, средна работна заплата, инвестиции. От втория град в страната, вече сме на 7-8 място. “Благодарение” на двата мандата на предишния кмет, изпуснахме десетки милиони за Водния цикъл. Сегашния също иска да “усвоява” европейски проекти, но няма кадърни в Общината да ги подготвят! Защото в пълно с партийно-назначени “калинки” чийто брой постоянно расте! Имаме 9 зам. кметове и още 6 районни! С целите им помощни администрации!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.