АктуалноГласовеГрадътМненияНовиниПод ножа

Здравко Димитров на ул. „Луда Яна”: Извинявам се на гражданите, по този начин няма да се работи повече (ВИДЕО)

Кметът Здравко Димитров и заместникът му Пламен Райчев направиха изненадваща проверка на дейностите по реализиране на Водния проект, в района на улиците „Луда Яна” и „Марица-север” днес. Те се срещнаха и с хора от квартала, в който след няколко инцидента се генерира огромно напрежение.

„ Неприятното е, че преди десетина дена за разкрили улица „Марица-север” в тази й част и чак сега се активират да работят. Това прави впечатление на хората. Правим предписание. По този начин няма да се работи повече нататък. Хората с право са излезли тук, не е приятно десет дни улицата да е непроходима и никой да не работи. За това сме и тук. Линейният график ще бъде максимално съкратен, за да може по-бързо да излязат машините и да се асфалтира, а хората да си минат в нормалния ритъм”, заяви Здравко Димитров.

Той се ангажира изпълнението на проекта да се следи ежедневно.

„ Още един път се извинявам от името на фирмата. Ние най-много искаме всичко да е наред, да няма такива недоразумения. Все пак фирмата си има и тя някакви виждания коя улица да работи. Днес следобед ще ни представят линейният график, който ще държа да се спазва до минута. Ще бъде максимално съкратен. Дадоха ми едни срокове, които лично не ме удовлетворяват. Имам сведения, че и в събота са работили , което е добре. Смятам, че така ще бъде и за в бъдеще. Каквото зависи от нас максимално ще гледаме да спазват линейния график, както и качеството на изпълнение. Наистина няма Воден проект без проблеми, но пък и сами да си ги създаваме не бива. Още един път се извинявам на живущите тук, но това са неща, които възникват в процеса на работа- спукват се тръби…”, допълни градоначалникът.

Заместникът му Пламен Райчев подчерта, че най-големите проблеми при изпълнението на проекта са във връзка с водоподаването, тогава, когато неумишлено фирмата при изкопните работи компрометира съществуващия водопровода.

Новите линейни графици

„ Само да припомня, че срокът на проекта в тази част е в края на септември. Фирмата изпълнител оптимизира своите графици и в тази част имаме тяхното уверение, че до края на юли ще бъдат извършени всички мероприятия. Специално за „Марица-север” по линеен график е 30 май. Сега поставят водопровода и канала в този участък и от моста на Герджика нататък ще бъде възстановена настилката и ще бъдат рехабилитирани тротоарите. В квартал 3 всички виждате, че сме малко по-напреднали. Там почти на 90 процента е готова и канализацията и водопровода. Остава само един чугунен водопровод, който трябва да направим по ул. „Петър Шилев”. Там също сме оптимизирали графиците. По разчет на фирмата през август трябва да сме завършили целият проект в тези два квартала, един месец предсрочно”, заяви Райчев.

„ Ставаме свидетели, че е строителна площадка, но движението е  постоянно в района. Работи се, има пешеходно и автомобилно движение, но ние не можем да затворим квартала- това е гъсто населен район. Това предизвиква забавяне, но фирмата така ще оптимизира работата си, така че да не създава такъв дискомфорт”, добави зам.-кметът по строителството.

Един от най-активните граждани в района Валентин Котов припомни пред Димитров, Райчев и представители на фирмата изпълнител всички проблеми, за които жителите на квартала за сигнализирали в последните няколко месеца.

„ Ангажиментът, който кметът Здравко Димитров и заместникът му Пламен Райчев поеха пред нас, е да дадат линеен график за всяка една улица и точна дата, на която тя ще бъде завършена. Като акцентираха на фирмата изпълнител на проекта, че трябва да се ускорят темповете на работа, защото в квартала се акумулира изключително високо напрежение. Хората призовават и към протести. Отделно от това точката на кипене почти е достигната, имайки предвид инцидентите със сигурността в района- момче пропадна в тротоар, две коли пропаднаха в шахти, кола спука картер. Кварталът определено не е безопасно място за живеене. Това което имаме като ангажимент е, че от тук нататък ще се действа много по-скоростно и експедитивно в нашия район”, каза Котов след разговора с кмета и заместника му.

Той се обърна и към фирмата изпълнител за сериозната запрашеност в квартала, която е резултат от немиенето на улиците.

„Огромен прах има . Сигнализирахме фирмата изпълнител и за това, че откакто е започнал водния цикъл нито една улица не е била измита. Улиците са адски прашни. Този прах го вдигаме и го дишаме. Това, което бе поето като ангажимент, е от тук нататък улиците да бъдат почиствани и обилно поливани с  вода”, допълни Валентин Котов.

На място бе и представителят на изпълнителния комитет на квартал „Захарна фабрика” Ирина Делчева.

„ Нашите настоявания са да се спазва линейният график, който ни беше обещан от кмета и от фирмата изпълнител. Също така ние настояваме да се монтират информационни табла за всеки участък и да се спазват сроковете, посочени на тези табла. Наистина гражданското недоволство е много голямо. Проектът продължава повече от една година с редица неуредици и вече с няколко инцидента. Така че нашето поредно събиране и комуникиране с властите мисля, че този път наистина трябва да даде резултат и да се предприемат мерки, които да завършат и финализират този проект”, коментира Делчева.

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина