АктуалноГрадътИзбориМненияНовиниОбщина Пловдив

Затварянето на ул. „Хр. Г. Данов“ щяло да доведе до тапи и хаос

Съветници предлагат вместо пешеходна да бъде споделена зона с минимална позволена скорост

Групата съветници на БСП в местния парламент на Пловдив няма да подкрепи предложението на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов за превръщането на частта от ул. „Хр. Г. Данов“ в участъка ул. „Бетовен“ до бул. “Руски“ в пешеходна зона. Това се казва в декларация на ППГОС на „Коалиция за България“ по повод предстоящото гласуване на точката на заседанието на Об С в четвъртък.  

Както Под тепето ви съобщи, има внесена Подписка срещу това ул. „Хр. Г. Данов“ да е пешеходна. В нея са се разписали120 души. В допълнение от КАБ и САБ искат спиране на процедурата в Общински съвет по обявяване на част от улицата в пешеходна зона, тъй като има съмнения относно законността на процедурата.

Четиримата съветници социласти напомнят тези факти, както и този че, заинтересовани граждани заявяват, че не са получили достъп до исканата от тях информация за строителните книжа по отношение на извършения ремонт на улицата и изразяват съмнение относно законността на административните и строителни дейности.

ППГОС

В Общия устройствен план и в съпътстващия го Генерален план за организация на движението в гр. Пловдив не се предвижда ул. “Христо Г. Данов“ да е пешеходна улица“, подчертава арх. Костадин Палазов.  

От БСП – Пловдив обръщат сериозно внимание, че при забрана на автомобилното движение по част от ул. “Хр. Г. Данов“ ще се наруши транспортното движение и по още други две улици в прилежащата територия – ул.“Доктор Никола Генадиев“ и ул.“Александър Екзарх“.

Насочването на транспортният поток от ул. „Хр. Г. Данов“ само по ул. “Бетовен“ ще създаде поредната „тапа“ в транспортния хаос на града ни, категорични са пловдивските социалисти.

Предвидените джобове за паркиране и зарядни станции за електрически автомобили говорят, че афишираното превръщане на този участък от улицата в пешеходен не е в следствие на задълбочено проучване и съгласуване, а моментно хрумване на администрацията, отбелязват още съветниците.

Спазването на предписанията на ОУП и Транспортно комуникационния план е задължение на Общината, напомнят от БСП.

Избрани сме да представляваме гражданите на Пловдив и сме съпричастни с тревогите им. Затова настояваме за прозрачност и законосъобразност на административните процедури, по отношение на извършения ремонт и реконструкция на част от ул. “Христо Г. Данов“ и се обявяваме против превръщането на цитираната част в изцяло в пешеходна“, каза председателят на групата инж. Калин Милчев.

По думите на арх. Палазов „споделено ползване на участъка с намаляване на скоростта и приоритетно пешеходно движение е компромисен вариант„.

Социалистите предлагат на кмета на Община Пловдив Костадин Димитров да предприеме необходимите действия за обезопасяване на участъка и намаляване на скоростта, със съответните знаци и предпазни съоръжения, съгласувани с отговорните институции и НИНКН.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

6 коментари

  1. Ганчо изтръпва само при мисълта да му спрат бангията по центъра. 2/3 от автомобилите, които се движат в района са мухи без глави, кафеджии, кифли с жипки и разни загубеняци, почитатели на безцелните авто разходки.

  2. Улицата трябва да си остане в предишния режим на движение и паркиране. Изградени са широки тротоари, които са достатъчни. Най – добре е наистина възстановяване на гранитните автентични бордюри с антипаркинг елементи върху тротоарите. и разбира се паважна настилка на по – ниско ниво. Градината е достатъчно пешеходно пространство. Не може всички улици да са пешеходни. Има много начини за ограничаване на колите в центъра, но от общината нямат волята да направят нещо в тази посока, само сладки приказки с пожелателен характер.

  3. Уж има Общ устройствен план, Транспортен план, работили са специалисти, плащани са хонорари, обсъждано е всичко. И накрая общинските съветници, които с едно две изключения не са компетентни в тази материя, щели да решават за тази приумица.. Нищо чудно да решат политически. Щом социалистите са против, те да гласуват “за”.

  4. Споделеното пространство, завладяло напоследък европейските умове, съществува отдавна в Индия, Бангладеш и Африка, където коли, камиони, моторетки, рикши и пешеходци се смесват в невъобразима общност, провирайки се помежду си. Единственото правилно решение е безобразието сътворено с проекта на Пройкова да се ликвидира, като се възстановят нормалните тротоари с бордюрите.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина