АктуалноГрадътНовини

Защо стъклата на спирките се чупят толкова лесно?

Неподходящ материал и система за закрепване, както и липсата на камери са сред причините за толкова много вандалски прояви

Смяна на стъклата на спирките с по-устойчивия плексиглас предлага пловдивчанин в сигнал до „Под тепето“. Той дава примери с много стъклени прегради по автобусните спирки, които се чупят, възстановяването им е бавно и скъпо. Понякога те не се трошат, но държачите им са твърде слаби и се изкривяват.

„Поне осем пъти спирката на Метро е вандализирана, като на 28-ми април по добронамерена инициатива на общински съветник проведохме среща със зам кмета Чонов. Едно от предложенията беше на проблемни спирки да се поставят здрави плоскости, като временния заместващ плексиглас при римския стадион – напълно неразличим от стъкло, устойчив на атмосферни влияния, изключително здрав и за капак евтин“, коментира пловдивчанинът.

Той споделя, че и друг негов познат е организирал среща за конкретната спирка и въпреки обещанията за бърз ремонт и поставяне на камера, ремонтът е бил много бавен, а камера няма – поради което по-късно спирката отново е била потрошена.

„Закаленото стъкло се пръска с лекота, когато е срещнато от остри твърди предмети и ръбове, или огъване поради неадекватно застопоряване. Липсват държачи и гумички за тях, като последните не са стегнати и стъклото се опира директно в острия ръб на метала. Много от стъклата се обтягат и оставят така, че при минимален удар и дори натиск да се чупят“, коментира още той.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина