АктуалноГрадътИзбор на редактораКултураМненияНовини

Запазват в автентичност Концертна зала с добра акустика (ВИДЕО)

Една от целите на реконструкцията на Концертна зала на площад „Централен“ 1 е след обновяването залата да има отлична акустика, като същевременно се запази и автентичният вид на залата. Това разказа в поредното издание на подкаста ни „В капана на Под Тепето“ Нина Найденова – доскоро директор на Държавна опера – Пловдив, но вече част от борда на директорите на НДК и творчески директор в пловдивската опера.

Екипът ни се разходи в помещенията докато тече ремонта на залата – около месец след неговия старт. Очакванията са той да продължи около 1 календарна година. Залата ще бъде изцяло ремонтирана, като се запазят доколкото е възможно автентичните стени с техните акустични качества; същото важи и за уникалния впечатляващ таван. Залата ще има над 700 места, като след съответни проверки голяма част от сега съществуващите седалки ще бъдат запазени, ремонтирани и претапицирани, като доц. Найденова подчерта, че самите седалки също са важни от гледна точка на акустиката и е помислено и за това.

Самата сцена и помещенията под нея, както и подходите отстрани също ще бъдат обновени, а основната цел е накрая залата да бъде удобна най-вече за симфонични концерти, но и за друг тип изпълнителски изкуства. Оркестрина всъщност няма да има, уточни още Найденова и цялостни оперни спектакли няма да има, като за това мечтата за Дом на операта все още чака своята реализация.

Важна част ще е също и входното пространство, като фоайето ще се отвори към площад „Централен“, а акцент в целия проект е и стенописът на Димитър Киров – Ди Киро, който ще бъде още по-ясно показан с премахване на металните парапети и замяната им с прозрачни такива, за да се изяви изцяло творбата на видния пловдивски монументалист.

Цялата разходка и разказ гледайте във видеото.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

7 коментари

 1. Издънилата се ОпънОПЕРАторка се е вкопчила и не пуска Кокала (след като стратегически осра Концертна Зала десетилетия престъпна безстопанствено!) и все още драпа да харижем на „фондация“ безплтен парцел в Центъра да си дигнат ЧАСТНО ДОХОДНО ЗДАНИЕ:

  „…мечтата за Дом на операта все още чака своята реализация…“

  ЧАКАЙ МАЛКО!

  ЧАКАЙ СЕГА…

  ЧАКАШ ЛИ ОЩЕ?

  ЧАКАЙ, ЧАКАЙ…

  ИМА ДА ЧАЛАШ

  1. ОпънОПЕРАторката акад. проф. д-р ландш. Арх. Ни.На. член-кор на БАН’ДА и др. „академии“ ЛЪЖЕ.

   Истината е, че Истински, НЕ“ОТВОРЕНИ“ (без водопади, корабли, микрофони , усилватели, а и без кебапче на клечка с биричка) ОПЕРНИ представления LEGE ARTIS „Bel Canto“ ЩЕ МОГАТ ДА СЕ ПОСТАВЯТ – ето:

   https://podtepeto.com/aktualno/kakvo-sthe-se-sluchi-s-konczertna-zala-sled-remonta/

   Пловдив го съсипват разни „оператори“ Агитки, Ортаци и КЛУБОВЕ с частнически интереси за сметка на Общото БЛАГО.

   ОпънОПЕРАторката да си гнезди в милото НДК. Пловдивската Опера вече няма да бъде ОТВОРЕНА, а истинска, затворена, елитарна.

 2. Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виaгpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим– https://do.my/azalfa

 3. 1.По архитектурна тематика учил-недоучилият ‘ИЗКУСТВЕНОВЕДЕЦ“ КараКОЛИНКОВ няма право да се бърка в оформяне на Общественото Мнение
  2.Правоспособност за архитектурни коментари има всеки -дори и най-нечленоразделният- дипломиран спациалист член на отлияната престижна пловдивска Колегия
  3.КАКВОТО И ДА СЕ ПРАВИ С КОНЦЕРТНА ЗАЛА ЩЕ СЕ ПРАВИ ОТ АРХИТЕКТИ – ЗА КОИТО И ОТ ИМЕТО НА КОИТО СЛЕДВА ДА СЕ ОБСЪЖДА
  4.OpenOPERAторката НиНа е пряко -морално и финансово- отговорна за съсипването цели десетилетия на младата, модерна, акустична Концертна Зала, на която на покрива за двайсетина надници прост кадърен тенекиджия щеше да й СПРЕ ТЕЧОВЕТЕ. Добре, че я сиктирдосаха найпосле… да раздава интервюта на самозван-спецове и да си съчинява моминските спомени

  1. … почти колкото НеБеУу-то (=НБУ=) …’еле пъл ХИБРИДНИТЕ „специалности“ на АМТИИИЙЙЙ-то? За какъв да го назначиш такъв ви’щист, за КУРАТОР да ти курира стокооборота…?

   Бълват безработни самозванци

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина