Йордан Иванов: Покрай караниците между Тотев и Здравко Димитров днес се допуска БСП в управлението на Пловдив

Актуално Власт Гласове Градът Новини

Николай Радев: Дай, Боже!

Всички сме в една лодка. Гласувайте по съвест, призова кметът – ВИДЕО

Слави Георгиев: В ОбС има сериозен проблем – приоритетите на Пловдив се решават на договорки, по кабинети, зайчарници, на пури и уиски

Съветници определиха вчерашната акция на Анести Тимчев в ОП “Чистота” като изключителен театър и флашмоб  

Както ви съобщихме по-рано днес, 40-милионният заем изненадващо бе одобрен с 38 гласа “за” в пленарната зала на местния парламент днес. Сега ви предлагаме проследяването на дебата при разглеждане на точката.

В началото думата взе зам.-кметът по финанси на Община Пловдив Величко Родопски, който обясни на съветниците, че условията за теглене на средства от Фонд ФЛАГ са повече от перфектни.

Хубаво е да се възползваме от тях. Тези обекти трябва да се реализират”, подчерта той.

Припомняме, че става дума за финансиране на част от инфраструктурата на връзката Модър-Царевец между районите Западен и Южен – подлез и реконструкция на прилежащите улици “Хаджи Димитър” и “Царeвец”; пробивът на кръстовището под Водната палата и „проект за повишаване на организационната, техническа и административна осигуреност за подобряване качеството на градски зелени площи и откритите обществени пространства в Пловдив“. Последното в превод означава 10 млн. лв. от теглените 40 да са за нови машини и ремонт на двете комунални общински предприятия.

Община Пловдив спретна цирков спектакъл за оправдание на искания 40 млн. заем

Пред старейшините излезе и директорът на фонда Надя Данкинова, която подчерта, че не иска да влияе на решението на местния парламент, но изтъкна ползите на финансовия инструмент и начините за контрол по разходване на средствата.

 

Веднага след нея пред колегите си говори председателя на групата на БСП Николай Радев. Той обясни, че на вчерашния Градски съвет на Столетницата е взето решение, тя да подкрепи предложението, но при определени условия.

Всички знаят, че много се краде от инфраструктурни проекти, затова искаме Обществен съвет   да получава информация и да приема отчет при всеки следващ транш. Той следва да контролира разходването на средствата. Със създаването на такъв орган процедурите ще бъдат прозрачни”, заяви Радев, като допълни, че финансовите условия са много добри, а като говорим за част от необходимите за града инфраструктурни обекти.

По-късно пред медиите той потвърди, че това е първи кредит , предложен от кмета на ГЕРБ, който БСП одобрява и го прави заради важността на проектите.

Слави Георгиев заяви на кмета Здравко Димитров, че тегленето на кредит е самоцел за управлението му. Той подчерта, че е важен дебатът за това кое е приоритет за града, преди да се пристъпи към нов заем. Георгиев предложи с кредит да се финансира само завършването на Модър-Царевец, но това предложение беше отхвърлено.

“Къде са анализите за проблемите с трафика, които упорито се крият? Тук виждаме нездрав интерес към провеждане на обществени поръчки, а не решаване на проблемите на града! – заяви независимият съветник.

Георгиев определи вчерашното събитие в двора на ОП “Чистота” като абсолютен театър.

“Нямаме доклад от ОП-тата, няма анализ, не знаем от какво имат нужда. В Об С има сериозен проблем – приоритетите на Пловдив се решават на договорки, по кабинети, зайчарници, на пури и уиски”, каза още той.

Веднага след него Ангел Иванов от БСП се втурна да защитава предложението на кмета на ГЕРБ за нов заем с призива “да мислим за Пловдив, а не за партийните си пристрастия”.

Йордан Иванов, ДБ, попита къде е реформата на харчовете, за да се стигне до разчитане на заемни средства. Той изтъкна, че в нарушение на закона Общината все още не е внесла в ОбС Интегриран план за развитие, който трябваше да е готов в края на март. Попита къде са трафик данните за пробива под Водната палата, като най-сериозно оспори именно този проект.

Зико иска да изиграе последния си танц като раздаде обществени поръчки. Днес се случва един Большой театр” и допускане на БСП в управлението на Пловдив, покрай караниците между Тотев и Здравко Димитров, каза Йордан Иванов, а Николай Радев му отговори “Дай, Боже!”.

Твърдо зад предложението застанаха: Георги Колев и групата на земеделците, заради според тях изключително добрите условия по кредита; както и посоченият от независимия Слави Георгиев като един от идеолозите на този заем – Владимир Кисьов, и цялата група на ВМРО БНД.

Да дадем възможност на администрацията да тегли този кредит, тъй като рискуваме нулев мандат. Знаем, че в ОП-тата работят в нечовешки условия”, заяви Евелин Парасков от “Съюз за Пловдив”.

На свой ред той определи акцията на еко зам.-кмета Анести Тимчев вчера в ОП Чистота като “флашмоб”.

“Заемът е необходим за града! Има евтини пари и всички ги взимат. Всички сме в една лодка. Гласувайте по съвест!”, призова кметът Здравко Димитров.

Според него 700 000 души населяват Пловдив през деня, а администрацията не може да отговори с нужната инфраструктурата.

Към финала на дебата, когато стана ясно, че групата на ГЕРБ рязко е променила решението си, председателят ѝ Йордан Илиев предложи за всеки един от обектите по заема да се гласува отделно. Това не се прие, тъй като така щеше да се наруши юридически договорът с фонда.

След гласуването и приемането на предложението за теглене на нов дългосрочен дълг от 40 млн. лв., Йордан Иванов заяви, че днес в местния парламент е извършена лъжа спрямо пловдивчани.

“Имаме нова управленска коалиция и това не е честно! – каза той.

“Тези, които гласуваха безотговорно, ще дойде време да си осъзнаят грешката”, отговори му кметът Здравко Димитров.

Ето какво каза пред медиите градоначалникът, след гласуването:

 

Споделете ни във:

2 thoughts on “Йордан Иванов: Покрай караниците между Тотев и Здравко Димитров днес се допуска БСП в управлението на Пловдив

  1. Време е иситнските хора на Пловдив да вземат съдбините си в свои ръце и да изринат оборската тор, окупирала Гурко 4 ! каза:

    Призоваваме всички истински граждани, милеещи за Пловдив , да организираме ежедневни притести пред общината! Тази управа и нейните калинки трябва незабавно да бъде отстранена от управлението на града!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.