Владислав Горанов: Протестите не бива да спират мечтата на медиците от Пловдив

Актуално Власт Градът Новини ПУЛС
  • Реализацията на новата детска клиника в УМБАЛ „Св. Георги“ ще изпревари тази на Националната педиатрична болница, съобщи д-р Даниела Дариткова

Не смятам, че протестите и исканията за предсрочни избори на някои, трябва да са повод тази мечта на медиците – нова педиатрична клиника – да се отлага и да не се реализира. Затова ще прибързам още утре да внеса предложение в МС за увеличение капитала на  УМБАЛ „Св. Георги“, за да се гарантира реализирането на този проект.“ – това коментира финансовият министър Владислав Горанов днес в Пловдив минути, след като обяви, че през фискалния резерв държавата ще финансира изграждането на нова крило за детско задравеопазване към най-голямата болница в Южна България. Планът е това да се случи чрез допълнителна парична вноска от 17 млн. лв. в капитала на дружеството.

МС отпуска близо 17 млн. лв. за строителството на нова детска клиника в Пловдив

Финансовият министър подчерта дебело, че оставката на правителството не е на дневен ред. Той коментира и вота на недоверие, който БСП смята да вкара в Парламента, като заяви, че трябва да се видят мотивите му, но управляващите ще го отхвърлят.

Левицата не е в кондиция да има претенции за управлението на държавата. Продължаваме да си вършим работата,“ допълни Горанов и каза, че легитимните протести на Христо Иванов вече са намерили своя отговор – има свободен достъп до бреговата ивица на Росенец.

Горанов отговори и на въпрос относно обвиненията на Васил Божков, лаконично: “Досега не съм си позволявал коментари по тази тема и няма повече да коментирам. И пред прокуратурата заявих, по време на разпитите, че подобни твърдения са вероятно следствие на специфичните климатични условия, при които в момента се намира обвиняемото лице”.

Д-р Даниела Дариткова на свои ред заяви, че днешният държавен жест е ясен знак, че детското здравеопазване е реален приоритет за това управление. Шефката на парламентарната комисия по здравеопазване припомни, че се работи по реализацията на проекта за Национална детска болница в София, но новата клиника в Пловдив ще я изпревари.

На събитието присъства и главният бюджетник на републиката Менда Стоянова, която е била основен „лобист“ за отпускането на държавната субсидия пред МС и премиера.

„Този проект ще се случи в Пловдив. УМБАЛ „Свети Георги“ и педиатричната клиника заслужават най-много това. Инфраструктурата следва това, което сте направили през годините, за което ви благодаря,“ обърна се тя към изпълнителния директор проф. Карен Джамбазов и допълни, че с д-р Дариткова били толкова настоятелни, че са граничели с нахалство пред премиера.

Преди изказванията на представителите на държавната власт проф. Карен Джамбазов сподели, че сега Клиниката по педиатрия не отговаря на съвременните стандарти и въпреки огромния труд на ръководителя ѝ проф. Иванов и неговия екип в звеното има сериозни проблеми по чисто технически причини, поради ограничената инфраструктура.

Към момента сградният фонд е от общо две постройки – едната от 1936-та, а другата 1982-ра, като по-новата поддава откъм основите през годините. Двете сгради се намират далече от основния хирургичен блок на „Пещерско шосе“ и това създава проблеми при самата логистика и връзка между отделенията. Проф. Джамбазов уточни, че преди 5 години са направили остойностяване на едни наложителни ремонти на по-новата сграда и е излязло, че той ще струва не по-малко от 6 милиона. Поради тази причина ръководството на УМБАЛ е решило да подеме кампания за набиране на средства за нова сграда на Клиниката през 2018-а, която е намерила много широка обществена подкрепа.

Новата сграда ще се намира южно от основния блок на „Пещерско шосе“ и двата корпуса ще се свързват с топла връзка. 7-етажното супермодерно здание ще събира в себе си клиника по педиатрия, детско спешно отделение, клиника по онкология и клинична хематология.

Днес се разбра също, че парцелът е собственост на УМБАЛ и сградата ще е с 14 650 кв. м. РЗП. Здравното заведение вече е финансирало проектирането със собствени средства, което е на стойност 600 000 лева и ще е факт в края на годината.

Проф. Джамбазов обяви, че широко подкрепената от обществеността благотворителна кампания е акумулирала 153 990 лева до този момент. Дори в условията на пандемия от коронавирус хората са били много активни и са отделяли от личните си средства, за да подкрепят идеята.

УМБАЛ „Свети Георги“ представи пред Здравната комисия в НС проекта за нов педиатричен и онко-хематологичен комплекс

Споделете ни във:

2 коментара за “Владислав Горанов: Протестите не бива да спират мечтата на медиците от Пловдив

  1. Аз не знам как нещо ще се случи без ГЕРБ. Паднат ли, всичко ще затвори и всички ще изпаднем в безвремие и хаос. Преди тях нямаше нищо. Бяхме полудиви племена, живеещи в палатки. До 2009-та. Ахахаха

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.