Влади Гешев: Планираме още инициативи с доброволци в Асеновград, за да го направим по-чист и уютен

Актуално Евала Зелен град Новини

„Наблюдавам от много време развитието на Асеновград и отношението на асеновградчани към него и смятам, че липсват такива акции, които биха накарали хората да бъдат активни участници в облагородяването му.“

“Винаги съм искал да бъда полезен за града си и да направя нещо, което ще накара хората да се замислят как с ежедневни стъпки могат да променят средата, в която живеят.”

“Все още битува и схващането, че делата от добро воля или участието в подобни акции са за младите. Точно тази промяна искам да видя – че всеки може даде своето за града ни.”

Преди няколко дни група младежи почистиха два парка в Асеновград, напълно доброволно. Те имат желание и енергия да правят и други инициативи и искат да виждат града по-чист и приветлив за живеене. Основен двигател на доброволческите събития е Влади Гешев, който е студент и е на 21 години. На 1.09. планират да почистят Тепавицата в Асеновград – място край реката, което има крещяща нужда от внимание.
С младежа разговаряме за това защо е решил да се занимава с доброволчество и какво го мотивира да прави Асеновград един по-чист и уютен град.

Ти си на 21 години, с какво се занимаваш и какво те мотивира да направите акция по облагородяване на градски пространства?

Напоследък често се сблъсквам с този въпрос и винаги се чудя откъде да подема отговора му. Днес ни се предоставя шанса да се занимаваме с много неща и да развиваме толкова свои способности и интереси, както може би никога досега.

За да отговоря на въпроса „С какво се занимаваш“ ще прескоча малко назад във времето. Още в гимназията – завършил съм ЕГ „Пловдив“, започнах да доброволствам. Смятам, че сред възпитаниците на езиковата гимназия, има доста висока доброволческа култура. След като завърших, разполагах с малко повече време да се включвам в международни проекти – младежки обмени и обучения за младежки работници. На местно ниво – най-вече в Пловдив, съм доброволствал в различни инициативи за работа с деца и младежи в неравностойно положение, организация на събития, участвал съм и на различни фестивали отново като доброволец. През всички тези години съм преминал и през обучения за неформално образование, развитие на меки умения, обучител съм по метода „връстници обучават връстници“ – водил съм занимания на различни теми с деца и младежи в няколко училища и социални институции в Пловдив. Даже преди малко се върнах от работилница за деца, където водих занятие по цветнознание.

Истината е, че участието ми във всички доброволчески акции ме научи да планирам, организирам, да работя по-добре в екип – способности, от които всички имаме нужда за изпълнение на ежедневните си задачи, но за съжаление не ги получаваме от формалното обучение в училище. Имайки вече опит в подобни събития, исках да го вложа за подобряването на града ни. Наблюдавам от много време развитието на Асеновград и отношението на асеновградчани към него и смятам, че липсват такива акции, които биха накарали хората да бъдат активни участници в облагородяването му.

Как дойде идеята за инициативата #ЗаАсеНОВград и колко човека се включват активно?

Винаги съм искал да бъда полезен за града си и да направя нещо, което ще накара хората да се замислят как с ежедневни стъпки могат да променят средата, в която живеят. Идеята се роди това лято, когато започнах често да ходя на река край Асеновград и започна да ми прави впечатление как не умеем да пазим природата, която имаме. Освен това, бъдейки доброволец вече няколко години, отчитам, че в нашия град този тип гражданска активност е слабо развита, да не кажа, че почти липсва. Така възникна „#ЗаАсеНОВград“ – като инициатива, която да облагороди и почисти града ни, но и да покаже на асеновградчани, че могат да бъдат активна част от промяната към по-качествен живот.

Трудно е да се каже все още колко души се включват активно. Дотук сме реализирали първото събитие – почистване на два градски парка, което беше подкрепено от Община Асеновград и Общински младежки съвет – Асеновград. В самото почистване участваха около 30 души, включително и младежите от Младежкия съвет.

Какво сте направили до сега и планирате ли други мероприятия и какви, ако да?

Кампанията стартира на 23.08.2020 г. и се стараем да организираме събитие всяка седмица. При първата акция успяхме да почистим двата най-посещавани и централно разположени градски парка – т.нар. Градски парк и Пърчовата градинка, от които с всички приблизително 30 души събрахме 20 големи чувала с отпадъци. Утре (01.09.2020 г.) предстои следващото събитие – насочили сме се към т.нар. Тепавица в Асеновград – място край реката, което има крещяща нужда от почистване.

Планираме в даден момент да се насочим и извън града. Както споменах, именно замърсените площи около града бяха акслелераторът на тази идея. Освен акции по почистване, искаме да поработим и върху темата за рецилкирането – с открити уроци в училища например. Макар и дотук по-голяма част от включващите се да са млади хора, целта е да активизираме асеновградчани от всички възрасти. По-нататък ще има и събития, насърчаващи включващи цели семейства.

Разкажете ни повече за това какъв искате да бъде Асеновград като място за живеене, какви промени виждате за нужни и какво най-много харесвате в града от друга страна?

С риск да прозвучи твърде клиширано, ще кажа, че Асеновград има голям потенциал и  би могъл да го разкрие лесно с малко помощ. Но това важи за всички населени места. А и за хората. Бих искал хората да видят, осъзнаят и почувстват, че техният град зависи от тях.  Не само по отношение на чистите паркови, крайречни или планински зони. За мен гражданското самосъзнание няма граници – то не трябва да спира с желанието да почистим или да съберем средства за човек в нужда. В България все още битува и схващането, че делата от добро воля или участието в подобни акции са за младите. Точно тази промяна искам да видя – че всеки може даде своето за града ни. Тогава ще станат видни и всички други промени, от които има нужда Асеновград.

Има много неща, които харесвам в Асеновград – затова и продължавам да живея тук. Имаме прекрасна природа и места за отдих на няколко минути извън града, чист въздух, богата история, спокойствието на по-малкия град. В Асеновград има много будни хора, които могат да са част от „събуждането“ на града ни и вярвам, че с тяхна помощ той ще стане едно по-добро място за живеене.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.