Вижте маршрутите на двете електрически линии на градски транспорт в Пловдив – ВИДЕО

Актуално Зелен град Новини

Те ще обслужват основно потоците от ученици и студенти

Двете линии, с които ще оперира бъдещото 100 процента общинско дружество „Екобус Пловдив“, ще са с номера 103 и 104. Проектът бе представен днес по време на онлайн презентация от администрацията на града.

Дружество ще ги обслужва с 20 автобуса, които приоритетно ще обхващат потоците на учениците и студентите. Проектът за екологичен транспорт на Пловдив ще е реалност след 7-8 години.

Освен търговско дружество за екоавтобусите ще се създава и нов отдел в Общината

Двете линии са предвидени с крайна точка Езиковите гимназии и новата сграда на ПУ на Пазарджишко шосе, като едната ще тръгва от Коматево и район Южен, а другата от Тракия. Единият маршрут  ще преминава през новостроящия се пробив Модър-Царевец, като ще дава възможност за бърз достъп между районите “Западен” и “Южен”.

Вариант 1 на линия 103:

А13 (обръщало) направо по ул. „Георги Цариградски“, надясно по ул. „Ягодовско шосе“, направо по ул. „Цар Симеон“, надясно по ул. „Княз Борис I“, наляво по ул. „Съединение“, надясно по ул. „Недялка Шилева“, надясно по бул. „Освобождение“, наляво по бул. „Цариградско шосе“, надясно по бул. „Източен“, надясно по бул. „Шести септември“, наляво по бул. „Северен“, наляво по бул. „България“, надясно по „Цар Борис III Обединител“, наляво по бул. „Дунав“, наляво по бул. „Васил Априлов“, надясно по бул. „България“ до ПУ Нова сграда (обръщало).

Вариант 2 на линия 103:

 

А13 (обръщало) направо по ул. „Георги Цариградски“,  надясно по ул. „Ягодовско шосе“, направо по ул. „Цар Симеон“, надясно по ул. „Княз Борис I“, наляво по ул. „Съединение“, надясно по ул. „Пеньо Пенев“, наляво по ул. „Поручик Боян Ботев“, надясно по ул. „Проф. Цветан Лазаров“, наляво по бул. „Санкт Петербург“, надясно по бул. „Източен“, наляво по бул. „Шести септември“, надясно по бул. „Цар Борис III Обединител“, наляво по бул. „Дунав“, наляво по бул. „Васил Априлов“, надясно по бул. „България“ до ПУ Нова сграда (обръщало).

Вариант 1 на линия 104:

Кв. „Коматево“ (обръщало), направо по ул. „Коматевско шосе“, надясно по ул. „Остромила“, наляво по ул. „Димитър Талев“, наляво по бул. „Александър Стамболийски“, направо по ул. „Модър“, през новия пробив „Модър-Царевец“, направо по ул. „Царевец“, надясно по бул. „Пещерско шосе“, направо по ул. „Гладстон“, наляво по бул. „Руски“, наляво по бул. „Шести септември“, надясно по бул. „Васил Априлов“, наляво по бул. „България“, направо по бул. „България“ до ПУ – нова сграда.

Вариант 2 на линия 104:

Бул. „Александър Стамболийски“, наляво по ул. „Димитър Талев“, наляво по ул. „Никола Вапцаров“, наляво по ул. „Коматевско шосе“, надясно по ул. „Модър“, през новия пробив „Модър-Царевец“, направо по ул. „Царевец“, надясно по бул. „Пещерско шосе“, направо по ул. „Гладстон“, наляво по бул. „Руски“, наляво по бул. „Шести септември“, надясно по бул. „Васил Априлов“, наляво по бул. „България“, направо по бул. „България“ до ПУ – нова сграда.

По думите на ресорният заместинк-кмет Тодор Чонов маршрутите, които предлагат са за обсъждане.

“Стремежът е да обхващат съществуващата учебна инфраструктура, нарастващите жилищни квартали около Пловдив и крайните кампуси, като в същото време максимално да не се припокриват с наличните линии на масовия градски транспорт, колкото е възможно”, поясни той.

Това са работни варианти, а администрацията приема предложения на ел. поща: [email protected].

Споделете ни във:

4 thoughts on “Вижте маршрутите на двете електрически линии на градски транспорт в Пловдив – ВИДЕО

  1. И защо трябва да обслужват уж студенти и ученици в периферията, щом са екологични? Не беше ли по-логично това да са линии, които преминават през опушения Център?

  2. Ще стане, защото е в полза на превозвачите. Ще махнат учениците, които пътуват с карти от техните автобуси. Няма тъпкане, няма оплаквания за оставени деца по спирките. Само въртиш геврека и събираш кинти от билети, без да ги отчиташ.

  3. Пълни малоумници! Това ако стане, ще се гръмна! За две линии, 21мил.лв!!За 20 лини – 220мил.лв! За 29линии-400 мил. лв! Кажете ми от къде ще дойде този полувин милиард лв. и тогава ще Ви повярваме!

    1. Прочети внимателно ей това https://trafficnews.bg/plovdiv/izbraha-firmi-poslednoto-goliamo-gradsko-obnoviavane-226578/
      И ще си отговориш сам на доста въпроси. Кинти за разпределяне между НАШИТЕ ФИРМИ има бол! Ремонт на ремонта на ремонта е нещо нормално по тези земи. Както и преливане от пусто в празно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.