Високо напрежение между бизнесмени и ДБ след министерското тълкувание

Актуално Гласове Новини Под ножа
Демократична България бизнесмени напрежение Филипов

Дузина пловдивски предприемачи влязоха на днешната пресконференция на Демократична България относно тълкуванието на ЗУТ от министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов, според което Общински съвет не може да разглежда ПУП-ове, след като РИОСВ е върнало проекта за изменение на Общия устройствен план със забележки относно екологичната оценка. След тълкуванието на министъра местният парламент ще може да разглежда ПУП-ове, ако кметът ги внесе като предложения, но областният управител ще има право да ги връща с мотив за незаконосъобразност.Демократична България бизнесмени Илиян Филипов

Притесненията на бизнеса са, че това може да замрази строителните дейности за неизвестен период от време, до приемането на новия ОУП. Бизнесмените обвиниха съветниците от Демократична България в създаване на хаос с искането за тълкувание на закона от министъра и това ще спре развитието в града. Те заявиха, че писмото от Караджов не е административен акт и решенията за това дали изменението на даден ПУП е законосъобразно или съответно незаконосъобразно се взимат само и единствено от съда.

Ние действаме превантивно, преди да се стигне до съда. Поставям се в ролята на инвеститор в тази ситуация. Смятаме, че инвеститорите трябва да бъдат защитени и когато внесат документация за строителство в общината да нямат никакви притеснения”, отговори на критиките председателят на групата на ДБ в местния парламент Веселина Александрова.

„Бизнесът за Пловдив” поиска спешна среща с институциите за приемане на новия ОУП

Тя заяви, че ако бизнесът протестира срещу някого, то протестът трябва да е срещу кмета и екипа му.

Кметът трябваше да дава тази пресконференция, защото именно кметът блокира подробните устройствени планове в града с действия или бездействия и дължи обяснения. Ние констатирахме създадените от ГЕРБ проблеми още на ранен етап, преди да станат лавинообразни”, добави Александрова.

Тя подчерта, че с колегите й от месеци предупреждават общинската администрация, че има проблеми с процедурата по изменение на Общия устройствен план и са алармирали за незаконосъобразност, а кметът е игнорирал тези предупреждения. В изложението си в началото на пресконференцията тя заяви, че с тълкувателното становище на министър Караджов се изясняват правилата и ще има предвидимост.

„Това беше и нашата цел, когато поискахме тълкуване на закона. Защото когато един акт, като един подробен устройствен план, е нестабилен, съществува много висок риск от неговата отмяна. Правната несигурност е абсолютна предпоставка за корупция и ние напълно разбираме инвеститорите, които казват, че търпението им се изчерпва. В изказването на г-н Филипов, публикувано в медиите, се чува обяснение от какво зависи дали дадено искане на инвеститор ще бъде одобрено или не. Чува се, че решението зависи от пари и се чудим тук не следва ли да се самосезира прокуратурата? Точно това разиграване и несигурност искаме да отстраним и да има ясни правила, еднакви за всички – и за малкия инвеститор, който ще прави семейна къща и за инвеститора, който ще изгражда големи жилищни комплекси”, каза още Веселина Александрова.

Според нея писмото на министъра ясно казва, че ако продължават да се изработват подробни устойствени планове, преди да е изготвена екологичната оценка, това ще е нарушение на закона.

И е добре, че това се изясни сега, а не след сторени от инвеститорите множество разходи и констатиране на незаконосъбразност от съда след 2-3 години. Незаконосъобразността е факт, който не се променя от това кой го посочва и рано или късно ще бъде констатирана. Затова при вече изясненото законово положение кметът вместо да губи време в чудене на кого да вмени грешките на собственото си управление, създаващо незаконосъобразност, да притисне администрацията да си свърши бързо работата и в близките 2-3 месеца да я има изискуемата екологична оценка и така да се „отпуши“ процеса по изработване на подробни устройствени планове. Защото с продължаващото си бездействие кметът блокира всички инвестиционни намерения”, обясни председателят на групата на Демократична България в общински съвет.

Допълни още, че от 6 години общината държи в разкрачено положение инвеститорите с процедурата по изменение на ОУП, а щом се е разбързала, е допуснала голяма грешка. По думите й администрацията е пропуснала това, че са направени прекалено много промени от първоначалния проект до този, разгледан от ЕСУТ. „Още тогава ги предупредихме да направят нова екологична оценка”, напомни Александрова.

„С тези действия от последните дни не разбирате ли, че спирате всичко в Пловдив като проектиране и строителство. И частните инициативи, и проектите на общината, като новите детски градини и ясли, ремонтите на Рогошко шосе и Кукленско шосе. Как това ще се отрази на Пловдив и пловдивчани?”, попита я собственикът на ПИМК Илиян Филипов. Александрова му отговори, че този въпрос трябва да бъде насочен към кмета, не към нея.

„Защо търсите къде е заровено кучето? Вие казвате, че е незаконосъобразно, ние казваме, че е законосъобразно. Само съдът има право да го реши”, заяви собственикът на ПИМК Илиян Филипов.

„Ние не заставаме срещу строителството, а срещу незаконосъобразните актове. Гласуваме срещу тази несигурност в общински съвет”, каза Александрова в дискусията си с Филипов.

Групата на Демократична България на последните няколко сесии гласува против разглеждането на над 30 ПУП-а в местния парламент. Те бяха приемани, но досега решенията не бяха връщани от областния управител Йордан Иванов, тъй като той не е имал право да тълкува ЗУТ. След тълкуванието на министър Гроздан Караджов обаче това е възможно – становището дава право на губернатора да върне всеки един ПУП.

Предприемач заяви, че това е само тълкувание на закона, а не е съдебно решение и че в момента бизнесът в Пловдив е в задънена улица. „Не сме дошли тук да се караме, а да разберем какво да правим”, каза той.

„Поставям се на мястото на един инвеститор. Правната несигурност, каквато има в случая, създава предпоставки за корупция”, каза Веселина Александрова.

„Мислите си, че създавате ред и дисциплина, а създадохте тотален хаос с това искане за тълкуване на ЗУТ. Въз основа това писмо ние сме в пълен хаос”, отсече Илиян Филипов.

Никой от присъстващите на този така наречен брифинг не може да каже кога ще бъде приет новия ОУП и ситуацията ще бъде решена. Илиян Филипов съобщи, че широката срещу между бизнеса, общинската власт, областната управа, МОСВ и всички институции, които имат пряко отношение към изменението на ОУП, е насрочена за 9 май.

На този етап градът остава във висящо положение- кметът ще внася предложения за разглеждане на ПУП-ове в Общински съвет, а той ще решава дали да ги приема или не.

На днешния импровизиран диспут между ДБ и предприемачите стана ясно едно – че всички искат изменения на Закона за устройство на териториите, който, по думите на Веселина Александрова, е като пачуърк от кръпки.

“След тази пресконференция съм още по-притеснен. Защото за мен тези хора се мъчат по всякакъв начин да всеят хаос в целия град. Спирането на ПУП-ве в града означава нито една нова детска градина, нито една нова инфраструктура. Разбирате за какъв проблем става дума. Да не говоря за 25-30 хиляди души, които ще останат без работа”, каза бизнесменът, след срещата със съветниците от ДБ.

Той добави, че тълкуванието на министъра не е административен акт и бизнесът няма какво да обжалва. И подчерта, че прилагането на закона става с наредба на министъра, а след това съдът трябва да каже дали тя отговаря на ЗУТ или не.

Филипов добави, че ако Общинският съвет спре да разглежда ПУП-ве, то всички ще спрат да работят – и съветниците, и администрацията.

След като искат хаос, ще създадем хаос”, предупреди собственикът на ПИМК и подчерта, че ако местния парламент продължи да разглежда подробни устройствени планове, всичко ще продължи по старому.

Вижте и чуйте какво каза още той във видеото:

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.