Виенско колело няма място на площад Централен

Актуално Гласове Градът Новини Под ножа
Виенско колело в Пловдив

Общината е искала да превърне сърцето на града в селски панаир

6-7 тира паркираха на площад Централен тази сутрин и започнаха разтоварването на елементите на грамадно Виенско колело, за което ви съобщихме, че ще остане там близо месец.

От центъра на Виена в центъра на Пловдив пристига Виенско колело

Веднага след публикацията ни заваляха въпросите към редакцията защо там и какво стана с идеята да има такава въртележа на Младежкия хълм.

Оказа се, че въпросното колело няма нищо общо с желанието на зам.-кмета по култура Пламен Панов и кмета на район Централен Георги Стаменов да има такова увеселително съоръжение в някой от големите паркове или в подножието на тепето.

Да сложиш 33-метрова панаирджийска въртележка върху една от визитните картичка на най-стария жив град в Европа не е просто “грешка, голяма грешка”, както написа днес в профила си предишния кмет на Пловдив, при когото два мандата облика на площада се променяше.

Припомняме, че фирмата има всички необходими документи за позициониране на съоръжението върху новата настилка на площада до експонираните артефакти от Форум Запад.  Те са одобрени от ЕСУТ след голям натиск от най-високо градско ниво, разбра Под тепето.

Първоначалната идея на Общината била да превърне сърцето на града в селски панаир със сергии и стрелбище. Според нашите източници, да не се случи това се е борил главният архитект Димитър Ахрянов до последно.

Виенското колело пристига от Западна Европа в Пловдив, където дълго не се е въртяло, тъй като там режимите против разпространение на коронавирусна инфекция са много по-затегнати и дружеството комисионер го мести в България.

Остават отворени въпросите дали новата настилка на Площад Централен ще оцелее, дали въобще мястото на такава атракция е там и дали пространството не изисква други, много по-естетически и трайни решения. Защото позиционирането на селски панаир не бе целта на реконструкцията на площада и със сигурност не отговаря специфичната градска тъкан там. Освен това случващото се не приляга ни най-малко на Европейска столица на културата.

Споделете ни във:

20 thoughts on “Виенско колело няма място на площад Централен

 1. В Лондон, Париж и Виена, като има това прави ли ги селски панаири бе цървули прости, в Пловдив сте на гости.

  1. Във Виена такова съоръжение е до зоопарка. Не е до Виенската опера. Както тук – пред Концертна зала.

 2. как така само с едно виенско колело, развеселените будали се юркаме и на въртележки, и на стрелбища

  1. На стари фотоси пред Военния Клуб -преди чинарите!- се виждат ясно солидните вековни павета, с които е бил застлан площадът преди „подобрители“ да го разградят.
   Издържат не само ТИРове, ами и танкове ако щеш…
   (Еле пък идиотски преоразмерената Поща, дето си беше елегантен стил баухаус, а сега -ни телеграф, телефон, ни …поща)

 3. За 17 милиона Тотев направи едни плочки. А, и изсече дърветата. Сега, като ги разбият, за 5-6 милиона Зико ще ги оправи.

  1. Затова милият хленчи да му гласуват ОбС-послушниците 130 милиончета парички В ЗАЕМЧЕ (за сметка на внуците!) та да има какво да ‘арчи докато се гелпи баскетБОЛЕН.

   Ама не ще гражданството лошавото, отказва

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.