Акведуктът на Бунарджика светна в оранжево

Актуално Гласове Градът Живот Новини

Поводът е Международния ден на ООН за борба с насилието над жени и деца

Реконструираният акведукт на Бунарджика* тази вечер бе осветен в оранжева светлина по повод Международния ден на ООН за борба с насилието над жени. Инициативата е на Зонта клуб Пловдив е подкрепата и съдействието на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов.

Припомняме, че Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените е обявен за такъв Резолюция 54/134 на Общото събрание на ООН 17.12.1999 г., но активистките от различни организации отбелязват 25 ноември, като ден срещу насилието, още от  1981 г. Тази дата води началото си от жестокото убийство през 61-ва на трите сестри Марибал, политически активистки в Доминиканската република, по заповед на  диктатора Рафаел Трухильо.

Всяка година Z Club Plovdiv, младежкото подразделение на Zonta Club – Plovdiv,  организира инициативи под наслов 16 дни.

През 2020-та кампанията е от 25 ноември до 10 декември и е озаглавена „Не на насилието над жени и деца“, като в оранжево се оцветяват знакови сгради в цял свят, съобщи за Под тепето Донка Пашова, президент на Зонта клуб – Пловдив.

На фасадата на Домът на културата от днес се проектира надпис „Зонта казва не на насилието!“, а до Форума на пл.“Централен“ са подредени информационни пана за кампанията, която е подкрепена от известни личности, сред които: Кубрат Пулев, Николай Бухалов, Кирил Еферемов, Кирил Кирилов, Юлий Толкин и други.

От Зонта клуб – Пловдив призовават всеки, който желае, да се включи тази вечер в 20 часа в кампанията срещу домашното насилие, като запали свещичка на прозореца си в памет на  жертвите, които в годината на пандемия от коронавирус са се увеличили драстично в цял свят, сочи статистиката.

Още за инициативите през следващите 15 дни от кампанията може да научите на страницата на Zonta Club – Plovdiv.

Премиера на „Вечните хитове на България“, които жените слушат до болка, кръв и посиняване

*След реконструкцията през 2019-а бяха напълно възстановени уникалните акведукти, които се сдобиха и с прекрасно художествено осветление. Беше възстановено и познатото в миналото като езерото с мечката водно огледало под тях.

Фонтанът се сдоби с прекрасно осветление и възможност на по-късен етап водните струи да бъдат синхронизирани с музика.

Комбинацията от цветове за художественото осветление предлага избор от 64 000 варианта.

Споделете ни във:

3 коментара за “Акведуктът на Бунарджика светна в оранжево

 1. На Бунарджика това е оперетна декорация имитираща АКВЕдукт сиреч “водоносител” макар че не е ясно какви води откъде накъде пренася. Както истинският римски на Коматевско.
  Римляните не са знаели за “скачени съдове” по тръбопроводи, та са градяли огромни съоръжения за доставане на вода по гравитация – просто течаща надолу.
  ВИАдукт =латинската дума тук употребена= е ПЪТНО съоръжение, мост за превози и ходене. На Бунарджика това никак не е и не може да е ВИАдукт даже и в театрален развлекателен контекст. Даже и в Ново Село.
  Не че е акведукт … Ни рак, ни риба.
  Хубавина? Мейби бейби!
  De gustibus…

  1. Първоначално думата “виадуктът” беша в заглавието – затова изкоментирахме…
   Живи-здрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.