АктуалноГрадътИзбориМненияНовиниПод ножа

Веселина Александрова: Пловдивският панаир – интересите на града преди всичко останало

На този етап панаирът остава извън пълния контрол на Георги Гергов, подчерта общинският съветник от ДБ

С това решение на Административния съд се дава знак, че в България започват да се случват положителни промени към повече законност и опазване на обществения интерес

Интервю с Веселина Александрова, общински съветник на Демократична България в Пловдив

Г-жо Александрова Обявихте на своята страница, че сте предотвратили пълното завладяване на Пловдивския панаир от Георги Гергов, какво означава това?

Спечелихме дело в Административния съд във Варна, с което се стопира поредната крачка към преминаване на Панаирния град в Пловдив в ръцете на бизнесмена Георги Гергов. Това е една значима за пловдивчани победа да съхраним символа на нашия град и наложим друг тон на разговор по тази тема, а именно – отчитане интересите на града и неговите граждани в управлението на обществените богатства. Лично за мен това е кауза, която осмисля действията ми като общински съветник на Демократична България в Пловдив. Заедно с моите колеги, общинските съветници в Пловдив и във Варна, където се разиграваше реално действието, положихме неимоверни усилия в последната година и те дадоха резултат. На този етап панаирът остава извън пълния контрол на Георги Гергов.

Какво се случи и как се стигна до тук?

Накратко – община Варна има акции, които с определена, добре замислена схема, се готвеше да прехвърли в ръцете на Георги Гергов. Реагирахме, подадохме сигнал до прокуратурата, сезирахме служебния Министър на икономиката да си потърси правата, питахме служебния Министър-председател в Народното събрание, организирахме протест, граждани инициираха подписки. Осветлихме замисъла, така както го правим за всяка една тема, която засяга обществения интерес. Историята по превземането на Пловдивския панаир, обаче, е много дълга, продължава повече от 30 години и много будни граждани са допринесли да се осветли. Ние от Демократична България се включихме активно с последователни действия в последните две години да предотвартим поредната крачка към преминаване на панаирния град в частни ръце. С решението си Административният съд във Варна отмени решение на Общински съвет Варна за прехвърляне на акциите, които притежава, и с което Георги Гергов би получил онова мнозинство, което му дава пълна свобода да решава съдбата на Панаира, включително да го ликвидира.

Колко трайна е тази победа и доколко продължава да съществува опасността пловдивчани да загубят тази емблематична институция?

Решението може да бъде обжалвано в 14 дневен срок, предстои да разберем дали ще се случи. Но тук по-важното е друго. С това решение на Административния съд се дава знак, че в България започват да се случват положителни промени към повече законност и опазване на обществения интерес. Това мен много ме радва. Като юрист и адвокат реагирам на всяка несправедливост, ще продължавам да го правя и заедно с моите колеги от Демократична България ще продължим зорко да бдим над всяка стъпка, която касае Панаира, общинската и държавна собственост.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина