Ваксинация ли? Че то било много лесно

Актуално Градът Изпод тепето Новини Под ножа

Или как се върнах вкъщи напълно девствен. Така де – неваксиниран

Пламен Асенов

В момент, когато премиерът Борисов в София поиска да се отворят „зелени коридори“ за всички желаещи да се ваксинират, в Пловдив аз, желаещ да се ваксинирам, отидох да го сторя в РЗИ и се върнах вкъщи напълно девствен. Така де – неваксиниран.

Защо? Ами заради гениите от РЗИ. Тези хора, създадени изначално като администрация, която да организира разни неща, или не знаят изобщо какво значи думата „организация“ и как се прави това, или нарочно саботират усилията да преборим колкото може по-бързо епидемията.

Снимка: Радио Пловдив

Да, за втори път имам контакт с тази пловдивска институция и за втори път се убеждавам, че чеп за зеле не става от нея.

Първият път беше през октомври, когато с жена ми се разболяхме, направихме си ПСР по 120 лева парчето и бяхме положителни за коронавирус. Като съвестни граждани, седнахме у дома и започнахме да се обзалагаме кога ще ни звъннат по телефона от РЗИ, за да ни карантинират полуофициално. Е, никой не позна, но да не ви мъча – обадиха се на третия ден. А официалните документи за подпис ни изпратиха на петия. И през цялата карантина никой никога не ни провери спазваме ли я или не.

Въпреки този челен сблъсък с некадърността, сега имах неблагоразумието да се съглася ваксинацията ми да бъде в същото РЗИ. То не, че особено съм се съгласявал, де, просто съм в списъка на радио Пловдив, а радиото пък, не знам по какви причини, е разпределено в РЗИ. Имах час между 11.00 и 11.30 – първо аз го заявих, а после, след съгласуване с РЗИ, часът ми беше потвърден.

Така че с цялото си лековерие се чучнах там в 11.05 и бях много учуден, че пред мен има над 10 души, включително колеги от радиото. В един тъмен, прашен коридор, с врата, която зее към студа и други още поне толкова хора, които чакат и се размотават за други неща, не за ваксини. Колко от тях бяха болни, без да знаят, не знам, но може би от РЗИ ще ме информират.

Така или иначе, колегите опитаха да ме развеселят, че това е нищо, а на горния етаж, където се осъществява свещенодействието, чакат още поне 30 души. Веселбата не се получи, защото в този момент оттам слезе разлютена девойка. Тя ни информира, че всъщност горе никакво движение на нововаксинирани елементи няма, но да не се притесняваме – ще дойде и нашият ред. Все някога. Тя лично обаче нямала намерение повече да чака, затова си тръгва.

Какво да ви кажа, граждани, тръгна си, без дори художествено да напсува РЗИ, постъпка безотговорна, от която аз мислено се възмутих. Така или иначе обаче, реших все пак да изчакам чинно до края на моята заявка – 11.30 и ако не ме обслужат, тогава вече да мисля върху текста на най-подходящата словесна оценка за това безобразие.

Не ме обслужиха. Нещо повече, нищо не помръдна през следващите минути, освен още разлютени хора, които слизаха си тръгваха. Напълно ги разбирам, един от колегите, който слезе, беше за 10.00 и целия му напредък се състоеше в изкачването на стълбите. И слизането по тях.

Не знам аз ли съм луд или тия в РЗИ нещо не са наред, но съм сигурен, че така не се прави. Не можеш ти да губиш времето на хората, само защото…..всъщност, защо? Подозирам, че има нещо, в което са замесени пари, но какво точно? Пропуснал съм тази информация, ама да не би да им плащат допълнителни пари за всеки ваксиниран човек, та тия майстори да са привикали повече хора, отколкото реално могат да поемат? Или е нещо друго, още по-умно?

И – да, тази история се разиграва само ден, след като здравният министър Костадин Ангелов беше на посещение в същото това пловдивско РЗИ и изрази истинско възхищение от работата му.

Ама моля ви се! Още от родната казарма знаем как стават тези инспекции.

Но като чета точните му думи и ги сравнявам с картинката, в която сам попаднах, давам си сметка, че министърът е видял правилно всичко, което се случва, но леко се е объркал за неговия смисъл. Даже тежко се е объркал.

Сигурен съм например, че не би трябвало да бъде хвален някой, който прави по 50 ваксини на ден, ако, разбира се, това е някакъв рекорд. В мирно време и демократично общество нямаме нужда от стахановци, от истински чудеса, а само от добра организация и максимални улеснения за гражданите, не за администрацията.

От друга страна пък, ако това не е някакъв рекорд, а нормална практика, защо изобщо се прави на въпрос.

Още по-малко мога да разбера обаче радостта на министъра от факта, че навсякъде пред кабинетите за ваксинация в РЗИ има опашки.

Извинете, г-н министре, но отдавна не живеем в соц-времената, когато опашката означаваше, че са пуснали маслини, сирене или кренвирши, тоест, партията любима се е погрижила за любимия си народ. Сега наличието на опашка и то в медицинска ситуация като тази, означава само едно – твърде лоша организация, нищо друго.

Безобразно е да се губи времето на хората по този начин. Още повече, имаме държавен монопол над ваксините в момента и това ме задължава да чакам някаква администрация да благоволи да се натутка. А изобщо не ми е ясно защо не мога да си я купя от аптеката или направо да отида в болницата и срещу заплащане да ми я поставят – извън държавните квоти, които и без това не се изпълняват, включително защото заети хора като мен си тръгват, за да не им се опропасти и втората половина на деня.

На този фон – г-н премиер Борисов, зелените коридори няма да се получат, колкото и да настоявате за тях. Поне не сега, докато ръцете и главите на онези, които реално трябва да ги сътворят, не са на мястото, където трябва да бъдат.

Споделете ни във:

4 коментара за “Ваксинация ли? Че то било много лесно

  1. Слава на Партията и мъдрите й ръководители! На нас в последния момент ни смениха ваксината от Пфайзер с тази на Астра-Зенека и се оказа, че всички са се отказали…. Мъдри хора ни управляват! И шефа на ваксинационния щаб си е много на мястото човекът! Започнахме с бусовете за кренвирши и хладилника Мраз на 45 години… и така ще завършим!

  2. Поредната простотия,все да му е трудно на тоя народ,все при нас не става,все сме на койрука,малко сме изтормозени та още,оправия никаква!

  3. Точно и ясно!
    Но ще чакаме тези на Пфайзер, защото целия свят се убеди, че само
    РНК ваксините стават за нещо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.