АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеЗдравеНовиниПУЛС

В УМБАЛ „Свети Георги“ заработи първият у нас робот за дезинфекция срещу КОВИД-19 (ВИДЕО)

Апаратурата за Клиниката по анестезиология и интензивно лечение е дарена от Европейската комисия, която доставя общо 200 броя в одобрени болници на страни от ЕС

Първият в България роботизиран апарат за UV-дезинфекция срещу КОВИД-19 и осигуряване на стерилна среда бе монтиран в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив. Най-голямото лечебно заведение в страната за момента е единственото, което получава безмъзмездно модерната апаратура след получено одобрение от Европейската комисия по линия на общата й поръчка за различни болници в Европейския съюз, лекуващи пациенти с КОВИД-19.

Роботизираният апарат за дезинфекция на компанията „UVD Robots“ от Дания е сертифициран с EPA, ISO, CE marking и др. от компетентните ЕС и световни институции. Общата поръчка за страни в Европейския съюз е 200 дезинфекционни робота. До момента вече са доставени над 100 в лечебни заведения в 25 държави членки на ЕС.

На официалната церемония присъстваха ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов, г-жа Вася Иванова от Посолството на Кралство Дания в България, д-р Лидия Стойкова-Чорбанова – началник на кабинета в Министерство на здравеопазването, зам.-директорите на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив доц. Момчил Мавров и проф. д-р Иван Дечев, Андре Сондергард – вицепрезидент на „UVD robots“, генералният продуктов мениджър на „UVD robots“ Михаил Михалев, Момчил Кръстев – изпълнителен директор на Archventure Partners.

„Изход може да намерим, само като си сътрудничим – Министерство на здравеопазването, бизнесът, Европейската комисия и чужди партньори, в случая Кралство Дания. Приветствам тази инициатива, която е в полза на обществото, за да може да преминем ръка за ръка през трудната ситуация, в която се намираме“, каза в обръщението си д-р Чорбанова.

„Благодаря, че именно УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив бе избрана за този пилотен проект – предоставянето на новата технология на „UVD robots“. Изказвам благодарности и на целия екип на лечебното заведение за добре свършената работа и за това, че продължава да печели доверие у обществеността и институциите. Сигурен съм, че новата технология ще улесни значително работата на медиците и медицинските ни специалисти и ще редуцира значително вътреболничните инфекции“, заяви доц. Момчил Мавров.

„Днес сме свидетели на поредно доказателство как европейската солидарност работи на практика и помага на българските граждани и медицинския персонал в борбата с коронавируса“, обобщи ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов. Той уточни, че болниците в ЕС, които лекуват пациенти с COVID-19, все още могат да кандидатстват, за да получат робот за дезинфекция, като попълнят онлайн следния формуляр тук.

След официалната церемония бе извършена демонстрация с роботизирания апарат в КАИЛ.

„В тази пандемична обстановка предоставената дезинфекцираща апаратура ще бъде от голяма полза за нашата клиника, особено при септичните състояния и критичните случаи“, каза началникът на КАИЛ проф. д-р Чавдар Стефанов. Роботът се управлява дистанционно, като по време на процеса на дезинфекция в помещението не присъстват пациенти и персонал. Клинични изследвания доказват, че роботът унищожава вируси, бактерии и други микроорганизми с ефективност над 99,99%, създавайки стерилна среда. Апаратът има капацитет да дезинфекцира помещения с размери от 2 до 2 хил. кв. метра между 10 и 150 минути. С едно зареждане роботът може да почисти въздуха в 18 помещения.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Чудесно !
    Но … питайте в колко болнични стани и цели клиники няма елементарна климатизация. Нека доброволци от ръководството на болницата и някой от редакцията Ви се „подложат“ на 24-часово присъствие.
    21-ви век сме, а и става дума за хора в тежко здравословно състояние !

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина